• Novosti online

  Uklonjen spomenik Aleksandra Velikog sa aerodroma u Skoplju

  Sa Aerodroma u Skoplju odstranjen je spomenik Aleksandra Makedonskog, preneli su danas makedonski mediji.

  Spomenik je uklonjen noćas, nakon što je prethodnih dana skinut naziv aerodroma koji je nosio ime tog antičkog vojskovodje, posle odluke Vlade Makedonije da aerodrom preimenuje u Medjunarodni aerodrom Skoplje.

  Spomenik Aleksandru Makedonskom postavljen je u holu aerodroma 2011, kada je turski TAV postao koncesionar skopskog aerodroma, a aerodrom je ime Aleksandar Veliki dobio decembra 2006.

  Odluku o promeni imena aerodroma je Vlada Makedonije donela početkom februara kao znak dobre volje i dokaz da je posvećena pregovorima sa Grčkom o rešavanju dugogodišnjeg spora oko imena.

  Zajedno sa promenom imena aerodroma promenjeno je i ime autoputa od severne do južne granice, koji je nosio ime Aleksandar Makedonski u autoput Prijateljstvo

  Nacionalističko makedonsko udruženje „Tvrdokorni“ je danas najavilo da će blokirati Aerodrom u Skoplju zbog uklanjanja spomenika Aleksandru Velikom.

  „Napad na Aleksandra Makedonskog je napad na ceo makedonski narod. Napad na Aleksandra Makedonskog predstavlja objavljivanje rata! A ovaj rat mora da se dobije, pa čak i po cenu naših života“, objavljeno je na Fejsbuk stranci „Tvrdokornih“ koji se protive pregovorima o rešavanju spora Grčke s Makedonijom oko njenog naziva.

  Navodi se takodje da „Tvrdokorni nikad neće oprostiti izdajnicima“ i da „borba za Makedoniju tek počinje“.

  Spomenik Aleksandru Makedonskom je prošle noći uklonjen iz zgrade skopskog aerodrome, pošto je odlukom Vlade promenjen naziv aerodroma od „Aleksandar Veliki“ u „Medjunarodni aerodrom Skoplje“.

  Odluku o promeni naziva aerodroma Vlada Makedonije je donela još početkom februara, kao znak dobre volje i dokaz da je posvećena pregovorima s Grčkom o rešavanju dugogodišnjeg spora oko imena.

  Zajedno sa promenom imena aerodroma promenjeno je i ime autoputa od severne do južne granice, koji je nosio ime „Aleksandar Makedonski“ u autoput Prijateljstvo.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com