Gradovi

Ukrajina: Dokazi o Janukovičevom finasiranju Trampove kampanje

VAŠINGTON – Ukrajinski sektor za borbu protiv korupcije objavio je danas podatke iz do sada tajnih računovodstvenih dokumentata iz kojih se vide uplate iz proruske političke partije namenjene finasiranju kampanje Donalda Trampa.

AP je početkom nedelje objavio da je šef kampanje republikanskog kandidata Pol Manafort pomogao proruskoj partiji u Ukrajini bivšeg predsednika Viktora Janukoviča da tajno prebaci najmanje 2,2 miliona dolara na dve ugledne lobističke firme u Vašingtonu.

Dokumenti koji su od danas javni pokazuju da je Manafort naveden kao primalac sredstava u ukupnom iznosu od 12,7 miliona dolara kroz 22 transakcije.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije Ukrajine je, medutim, saopštio da to ne može da dokaže da je Manafort zapravo dobio novac zato što su drugi ljudi, uključujući istaknutog poslanika, potpisali za njega navedene stavke.

Ovaj projekat je, kako se ranije sumnjalo, organizovan tako da prikrije nastojanja partije jedne strane zemlje da utiče na američku politiku.

Ovo otkriće agenciji AP preneli su ljudi direktno upoznati sa tim nastojanjima.

Sve ovo događa se u trenucima dok se Tramp suočava sa kritikama zbog hvaljenja ruskog predsednika Vladimira Putina, a istovremeno baca novo svetlo na poslovnu praksu Pola Manaforta.

Prema federalnom zakonu, američki lobisti moraju da izveste Ministarstvo pravde ako zastupaju strane lidere ili njihove političke partije.

Kršenje tog zakona smatra se krivičnim delom za koje je propisana petogodišnja zatvorska kazna i novčana kazna do 250.000 dolara.

AP navodi da tim demokratske kandidatkinje na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton ispituje Manafortove veze sa prokremaljskom političkom strankom u Ukrajini i vidi to kao još jedan dokaz Trampovih bliskih odnosa sa Rusijom.

„Njujork tajms“ je u nedelju preneo da je Polu Manafortu, koji vodi Trampovu predizbornu kampanju, proruska partija čiji je osnivač bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič tajno uplatila 12,7 milona dolara.

Istražitelji sada ispituju da li je taj novac deo ilegalnih, neprijavljenih sredstava iz kojih se možda plaćaju i izborni zvaničnici, navodi se u tekstu njujorškog lista.

Manafort je negirao bilo kakav prestup ističući da se njegovo petogodišnje angažovanje u svojstvu političkog konsultanta u Ukrajini završilo posle izbora u toj zemlji 2014.

AP Photo/Gerald Herbert

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh