Gradovi

Ukrajina: Najžešći sukobi za godinu dana, ubijena tri vojnika

KIJEV – Tri ukrajinska vojnika su ubijena, a šest je ranjeno u najžešćim sukobima sa proruskim snagama na istoku zemlje u prethodnih godinu dana, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske Oleksandr Motuzjanjik.

Motuzjanik tvrdi da su se napadi proruskih snaga udvostručili u odnosu na prethodne dane usled porasta tenzija između Moskve i Kijeva zbog optužbi Kremlja da je Ukrajina planirala oružane upade na Krim ovog meseca, prenosi AFP.

Ruske snage su, kako tvrdi, ispalile više od 500 minobacača i više od 300 artiljerijskih granata na ukrajinske pozicije.

„Poslednji put kada smo svedočili sličnom intenzitetu vatrenih sukoba, u kojima se koristi teško naoružanje, bilo je pre godinu dana“, rekao je Motuzjanik novinarima u Kijevu.

Portparol ukrajinske vojske istakao je da su se sukobi odigrali širom 30 kilometara široke „tampon zone“, koja razdvaja snage dveju zemalja.

Francuski predsednik Fransoa Oland nedavno je pozvao Rusiju i Ukrajinu na primenu sporazuma iz Minska i upozorio da bi nove neprijateljske akcije ugrozile izglede za održanje izbora na istoku Ukrajine.

Francuski predsednik je, nakon telefonskih razgovora sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozvao na uzdržavanje od bilo kakve eskalacije ukrajinskog sukoba.

Foto www.freeimages.com/Tatiana Mironova

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh