• Novosti online

  Ukupno 13 članica EPP zatražilo isključenje stranke Viktora Orbana

  Ukupno 13 stranaka članica Evropske narodne partije (EPP) zatražilo je danas da iz te grupe bude isključena stranka Fides madjarskog premijera Viktora Orbana.

  „Tražimo izbacivanje Fidesa iz EPP-a… Razvoj situacije potvrdjuje naše uverenje da Fides sa sadašnjom politikom, ne može da uživa članstvo u EPP-u“, navodi se u pismu upućenom predsedniku te evropske grupe Donaldu Tusku.

  Izbacivanje Fidesa zatražili su lideri 13 stranaka od ukupno 82 u EPP-u, medju kojima je i premijer Grčke Kirijakos Micotakis. Medjutim, nijedna od velikih političkih formacija unutar te grupe, kao što su Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel i Narodna stranka u Španiji, nisu deo te inicijative.

  Zahtev tih 13 stranaka će Tusku omogućiti da pokrene proceduru isključena. To je treći zahtev o isključenu Orbanove stranke, ali su prethodni pokušaji ostali bezuspešni pošto su neke stranke kao CDU odbile da glasaju.

  EPP je u martu 2019. suspendovao Fides do daljeg, jer se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra.

  Evropska unija (EU) je trenutno zabrinuta jer je madjarski parlament 30. marta usvojio sporni zakon koji dozvoljava Orbanu da vlada ukazima za vreme vanrednog stanja neograničenog trajanja.

  Orbanovi kritičari u Madjarskoj ali i u inostranstvu taj zakon smatraju instrumentom koji ima za cilj skoro potpunu kontrolu vlade koja koristi pandemiju korona virusa kao izgovor.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com