Novosti online

Улица Зука Џумхура и Трг Политике у Београду

„Политика” је упутила две иницијативе Скупштини града: да једна улица у Београду понесе име Зука Џумхура, једног од наших најугледнијих аутора, и да се простор испред најстаријег дневног листа на Балкану назове – Трг Политика.

Ако предлог наше редакције усвоје градски одборници „Политика” ће расписати јавни архитектонски конкурс за уређење будућег трга који ће се простирати од Македонске 29 до Цетињске улице и између Кондине и Нушићеве.

– За град је од изузетне важности иницијатива „Политике” да добије трг јер се то уклапа у уређење центра Београда и његово претварање у пешачку зону. Ове године почиње сређивање Трга Републике, Обилићевог и Косанчићевог венца, Сремске улице, Нушићеве и Маршала Бирјузова. „Политика” заслужује трг не само зато што је најстарија новинска кућа већ зато што је тај део град деценијама везан за ваш лист. На тргу треба да буду исписана имена мајстора пера који су дуже од века стварали овај лист и српско новинарство – нагласио је Горан Весић, градски менаџер, после састанка са уредништвом и менаџментом „Политике”.

У наредних месец дана наша кућа и град требало би да осмисле програмски задатак за трг, после чега ће „Политика” расписати конкурс на којем ће изабрати и наградити најбоље радове за уређење трга. Позваћемо читаоце и грађане да и они предложе шта би волели да виде на том месту.

Милутин Фолић, градски урбаниста, каже да ће се од архитеката који буду учествовали на јавном надметању тражити да се платани и липе на платоу код „Политике” сачувају, да уместо бехатон плоча буде камен, и да трг добије клупе.

– Најбоља решења могли бисмо да добијемо до лета и тада ћемо организовати изложбу свих радова пристиглих на конкурс. Град ће финансирати уређење будућег трга – најавио је Фолић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh