Gradovi

Uljukajevu dva meseca kućnog pritvora

Ruski ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev pojavio se danas pred sudom gde je odbacio optužbe da je primao mito, prenosi agencija Tas s.

MOSKVA – Ruski ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev pojavio se danas pred sudom gde je odbacio optužbe da je primao mito, prenosi agencija Tas s.

Agencija navodi i da kancelarija tužioca podržava zahtev da se on stavi u kućni pritvor, prenosi Tas s.

„Nameravam da u potpunosti sarađujem sa istražiteljima“, rekao je Uljukajev pred sudom.

Njegov advokat je rekao da nema dokaza da je Uljukajev primao mito, dok medij prenose, pozivajući se na meterijale iz suda, da su dva svedoka svedočila protiv njega.

Portparolka ruskog Istražnog komiteta Svetlana Petrenko je ranije danas izjavila da je Istražni komitet pritvorio Uljukajeva pod sumnjom da je primio dva miliona dolara kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o „Rosnjeftovoj“ kupovini 50 odsto deonica koje ruska država ima u naftnoj kompaniji „Bašnjeft“.

„Pričamo o iznuđivanju mita, zajedno sa pretnjama upućenim predstavnicima (ruske većinski državne naftne kompanije) „Rosnjeft“. Uljukajev je uhvaćen na delu prilikom primanja novca“, rekla je za TAS S Petrenko.

Istražni komitet Ruske Federacije je saopštio da Uljukajevu preti zatvorska kazna od osam do 15 godina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin informisan o noćašnjem hapšenju Uljukajeva, koji je na delu uhvaćen prilikom primanja mita.

„Svakako, izveštaj (o pritvaranju Uljukajeva) je predat predsedniku, on je upoznat sa tim. Njemu je izveštaj predat kada su započete istražne radnje, on prima sve informacije“, naglasio je Peskov, prenosi TAS S.

Iz kabineta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva je saopšteno da je on upoznat sa pritvaranjem Uljukajeva i navedeno da je Medvedev razgovarao o ovome sa Putinom, založivši se za opsežnu istragu.

Rojters navodi da je Uljukajev najviši ruski državni zvaničnik koji je uhapšen još od raspada Sovjetskog Saveza od 1991. godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh