Novosti online

Уместо на кућама, бројила за струју на бандерама

Када су у неким улицама Кумодража радници „Електродистрибуције Београд” почели да постављају електрична бројила на бандере изван дворишта, а не у оквиру приватних кућа, као што су деценијама радили житељи овог вождовачког насеља су остали потпуно затечени..

– Моја кућа је у изградњи, али већ годинама имам бројило. Пре неколико дана су ме позвали из „Електродистрибуције” да ми кажу да ће поставити нови мерни уређај и да ће се он уместо на спољном зиду куће бити на бандери изван дворишта – прича један од житеља Кумодража и истиче да до сада никада није имао никаквих проблема са струјом и рачунима.

– Своје обавезе уредно измирујем, никад нисам био дужан, нити сам „крао” струју, као што су многи радили, па ме тај потез ЕДБ-а изненадио. Осећао сам се као неко ко је нешто скривио, због чега је кажњен. Позвао сам „Електродистрибуцију” где су ми рекли да је то већ уобичајена пракса. Ја за то, верујте ми, први пут чујем – каже он.

Убрзо се наш читалац уверио да није једини у Кумодражу чије ће се бројило налазити изван дворишта.

– И комшије у суседној улици доживели су исто што и ја. И њима су рекли да је то уобичајена пракса и да ми морамо законе у енергетици да усаглашавамо са Европском унијом, где се то одавно ради. Та пракса је заступљена и код нас, објаснили су ми надлежни, нарочито у Војводини – прича он.

Комшије су такође изненађене новом праксом, али сматрају да није лоше решење.

– Сада радници „Електродистрибуције” неће морати да улазе у дворишта када читају струју, јер су наша бројила измештена и постављена у нове ормариће, што је у реду. Али ми се чини да би ипак морали да направе неку врсту стандарда. На неким бандерима је само један ормарић, а на неким и по три, четири… па ни у естетском, а ни функционалном смислу, јер омета пролаз људи и возила, није добро решење – кажу житељи Кумодража.

Измештање мерних места у Београду, али и у целој земљи, како су у „Електропривреди Србије” рекли, ради се већ годинама и то је случај са бројилима у Кумодражу.

– У складу са Законом о енергетици сва мерна места морају бити доступна радницима „ЕПС дистрибуције” ради очитавања, контроле и одржавања бројила. Измештање мерних места ради се на свим објектима где су бројила унутар објекта или нису доступна, када у дворишта не може да се уђе због опасних паса или је откривена неовлашћена потрошња електричне енергије – кажу у „Електропривреди” и истичу да грађани немају никакве издатке за измештање мерних места.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh