Gradovi

Umesto OŠ „Stari grad“ – Sportska gimnazija?

BEOGRAD – Funkcionisanje Osnovne škole „Stari grad“ na Dorćolu dovedeno je u pitanje zbog malog broja đaka i blizine drugih osnovnih škola, a odluka o preseljenju Sportske gimnazije u tu školu nije konačno doneta, ali je u ovom momentu to najoptimalnije i najrealnije rešenje, saopštio je danas gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

U saopštenju se kaže da je Studija mreže škola pokazala da je u OŠ „Stari grad“ konstantno opadanje broja učenika, pa je školske 2011/2012 ovu školu pohađao 281 učenik, broj đaka je konstantno opadao, a u školskoj 2015/2016 nastavu pohađa 212 učenika.

U skladu sa Uredbom o kriterijumima za donošenje akta o mreži predškolskih ustanova i akta o mreži osnovnih škola, koju je donela Vlada Srbije 21. oktobra 2010. godine, osnovna škola se osniva kao posebna ustanova ako ima 400 učenika ili manje od 400 učenika, a na udaljenosti manjoj od dva kilometara ne postoji druga škola, kaže se u saopštenju.

Đaci iz OŠ „Stari grad“ imali bi mogućnost da se presele u okolne škole i to u OŠ „Skadarlija“ koja je udaljena 550 metara, u OŠ „Mika Alas“ koja je udaljena 1.440 metara ili u OŠ „Braća Baruh“ koja je udaljena 2.200 metara. Kompletno nastavno i nenastavno osoblje nastavilo bi da obavlja svoj posao, navodi se u saopštenju.

Gradski Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu smatra da je, na osnovu ovih pokazatelja, jasno da dalji rad ove škole nije u skladu sa Uredbom Vlade i da opstanak škole sa ovako malim brojem dece nije opravdan ni sa sociološkog, pedagoškog, a ni sa psihološkog aspekta.

Škola u skladu sa postojećim normativima na ovaj broj đaka i odeljenja ima stručnog saradnika, računovođu, sekretara na pola radnog vremena, što takođe predstavlja razlog za otežano funkcionisanje škole.

Uz to, OŠ „Stari grad“ ima zaključena 22 ugovora o izdavanju školskog prostora, što je takođe jedan od pokazatelja da prostor u školi nije iskorišćen u skladu sa važećim propisima, odnosno da se ne koristi za obavljanje osnovne delatnosti, stoji u saopstenju.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu inicijativa za spajanje ove škole sa nekom drugom osnovnom školom datira još od 2000. godine. Pored ove škole, uslove za spajanje ima još nekoliko škola na teritoriji grada Beograda.

U saopštenju se navodi da se Sportska gimnazija, koju pohađa 900 učenika, od pre nekoliko godina nalazi u prostorijama Vojne gimnazije, koja joj je, zbog uvođenja novih nastavnih profila, otkazala korišćenje prostora od 1. septembra ove godine.

Ukoliko se za ove đake ne pronađe adekvatan prostor do navedenog datuma, Sportska gimnazija neće moći da započne novu školsku godinu.

Odluka o preseljenju Sportske gimnazije u OŠ „Stari grad“ nije konačno doneta, ali je u ovom momentu to najoptimalnije i najrealnije rešenje, obzirom da je funkcionisanje OŠ „Stari grad“ već dovedeno u pitanje, saopštio je gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh