• BG

  Umetnost uživanja za sve ljubitelje espresso kafe vrhunskog kvaliteta

  Počinje Barcaffé Barista Tour

  Umetnost uživanja za sve ljubitelje espresso kafe vrhunskog kvaliteta

  Da li znate šta je najvažnije za pripremu savršene espresso kafe, šta je 5M i koliko vremena je potrebno da se savlada umeće latte art-a?

  Barcaffé Barista Tour je jedinstvena prilika da saznate zanimljivosti o poreklu kafe, pripremi vrhunskog espressa, oprobate se u latte artu i uživate u ukusu savršene espresso kafe uz najbolje Barcaffé bariste.

  Barcaffé barista do detalja poznaje sva pravila koja nepogrešivo vode prema šoljici savrsenog espressa, a upravo je espresso osnova za priremu i mnogih drugih popularnih napitaka koje volimo, kao što su cappuccino ili macchiato. Tu je i onaj umetnički deo priče, ukrašavanje kafe mlečnim kremom, odnosno latte art za koji treba imati i umetničku notu u sebi.

  Kafa je najomiljenije piće na svetu.

  Postoje najrazličitiji načini i rituali ispijanja kafe: na Bliskom Istoku, u Grčkoj i na Balkanu je najzastupljenija turska kafa, u Severnoj Americi filter-kafa, u Japanu kafa iz limenke, u Severnoj Evropi kafa »melior« (pripremljena u loncu sa filterom).

  Pravu posebnost predstavlja espresso, koji je zaslugom italijanske tehnologije pravi koncentrat ukusa i aroma. Krem-pena, aroma, tekstura i ukus predstavljaju četiri neizostavna svojstva po kojima se razlikuje od ostalih napitaka od kafe, pa se zato smatra pravom italijanskom umetnošću.

  Naziv espresso potiče iz načina njegove trenutne »ekspresne« pripreme u trenutku kada ga naručite. Od pedeset zrna pržene i sitno mlevene mešavine kafe prelivene toplom vodom pod pritiskom, nastaje omiljeni tamni napitak sa hiljadu ukusa koji ga čine jedinstvenim. Mešavina kafe, voda, profesionalna oprema (aparat za kafu, mlin za doziranje, grejač vode) i majstorstvo BARISTE, specijaliste za pripremu espressa, čine osnovne uslove za pripremu izvrsne šoljice espresso kafe.

   5M za savršeni Barcaffe espresso

  Miscela (mešavina kafe) – Bariste pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mešavina kafe. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffè espresso kafe i poseban način prženja garantuju idealnu kombinaciju ukusa i arome.

  Macinadosatore (mlin za kafu) – Mlevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mešavine melju malo pre pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mlevenja, i uz najbolju mešavinu nećete postići idealan ukus. Kroz krupno samlevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kafe ne uspeju otopiti, a kroz presitno mlevena zrna voda ne uspeva proći.

  Macchina Espresso (aparat za espresso) – Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste poseduje celi niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u granicama 88 – 92 °C, pritisak 9 bara, a vreme ekstrakcije kafe 25 do 30 sekundi. Samo provereni i svetski poznati proizvođači aparata za espresso garantuju kvalitet Barcaffè espressa.

  Mano (ruke, iskustvo) – Od umeća bariste zavisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Barcaffè barista zna kako i koliko kafe treba staviti u filter. Pravi barista ima osećaj za dobro napravljen espresso za koji je mesavina tačno određena, šoljice su pravilno zagrejane, a kafa se toči polako i sa strane.

  Manutenzione (održavanje aparata) – Aparat traži redovno održavanje, posebno delova ključnih kod pripreme kafe. Odstranjivanje kamenca i taloga od kafe još je jedan bitan aspekt održavanja.Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promeniti ukus kafe.

   _______________________________________________________________________________

  Barcaffè je danas jedan od najznačajnijih regionalnih brendova u espresso biznisu, zastupljen je u gotovo svim zemljama regiona. Barcaffé espresso je nosilac 6 zlatnih medalja na International Coffee Cup Tasting u Italiji. Sudije napitke od kafe ocenjuju na osnovu nekoliko kriterijuma kao što su zaokruženost ukusa, intenzitet arome, struktura i postojanost pene, a Barcaffé blendovi iz godine u godinu osvajaju medalje na ovom internacionalnom stručnom događaju.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com