• Novosti online

  Umro Lord Karington, poslednji preživeli član Čerčilove posleratne vlade

  Piter Karington dugogodišnji britanski političar koji je bio poslednji preživeli član posleratne vlade premijera Vinstona Čerčila umro je u 100. godini.

  Karington, koji je važio za rafiniranog i prijatnog čoveka, bio je ministar poljoprivrede u Čerčilovoj vladi posle Drugog svetskog rata. Kasnije je imao nekoliko vodećih položaja u britanskoj politici, uključujući kao ministar odbrane i ministar spoljnih poslova.

  U našem regionu je poznat kao medjunarodni pregovarač u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Bio je predsednik Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koju je u septembru 1991. sazvala Evropska zajednica, i predlagač takozvanog mirovnog plana Karington-Kutiljero, za Bosnu i Hercegovinu.

  Karington je 1982. podneo ostavko kao ministar spoljnih poslova u vladi premijerke Margaret Tačer kada je Argentina okupirala Folklandska ostrva. Britanija je povratila ostrva posle kratkog rata ali on je sebe delimično krivio što nije predvideo argentinsko zauzimanje ostrva i što ga nije sprečio.

  „Morate staviti stvari u perspektivu. Ja sam izgubio posao, drugi su izgubili živote“, rekao je on više godina kasnije.

  Bio je generalni sekretar NATO izmedju 1984. i 1988.

  On je takodje odigrao ključnu ulogu u okončanju 14 godina blokade u bivšoj britanskoj koloniji Rodeziji koja je 1980. stekla nezavisnost pod imenom Zimbabve.

  Britanska premijerka Tereza Mej je napisala da je smrt Pitera Karingtona predstavlja kraj jedne ere i gubitak državnika koji je globalno poštovan za svoj izuzetan doprinos javnoj službi.

  Britanski minsitar Dejvid Lidington je danas u Tviter poruci napisao da mu je žao da čuje za smrt Lorda Karingtona.

  Bivši britanski premijer Dejvid Kameron je poručio da se seća njegovih priča kako je radio sa svakim konzervativnim vodjom od Vinstona Čerčila pa na dalje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com