Gradovi

UN: Kolektivno proterivanje migranata ilegalno

ŽENEVA – Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Rad Al Husein je danas izrazio zabrinutost povodom preliminarnog sporazuma EU i Turske za razrešenje migrantske krize, koji predviđa, kako je on rekao, „nezakonito“ proterivanje migranata iz Grčke u Tursku.

„Nacrt sporazuma EU sa Turskom sadrži jedan broj tačaka koji navode na veliku zabrinutost, uključujući mogućnost kolektivnog i proizvoljnog proterivanja, što je nezakonito“, izjavio je Al Husein u obraćanju Savetu UN za ljudska prava u Ženevi.

„Ograničenja uvedena na granicama, koja ne dopuštaju utvrđivanje okolnosti svakog pojedinca, krše međunarodne i evropske zakone“, istakao je on, a prenela agencija AFP.

Al Husein je naveo da o svojim strepnjama planira da razgovara sa zvaničnicima EU tokom posete Briselu početkom sledeće nedelje, uoči samita EU 17. i 18. marta, na kojem bi preliminarni sporazum EU i Turske trebalo da bude finalizovan.

Sporazum predviđa, između ostalog, da Turska primi natrag sve ilegalne migrante iz Grčke, kao i da EU prihvati jednu sirijsku izbeglicu iz kampova u Turskoj u zamenu za svakog Sirijca kojeg Turska primi od Grčke.

Al Husein je pohvalio velikodušnost zemalja poput Nemačke i Grčke, u vreme kad Evropa pokušava da se izbori sa najgorom izbegličkom krizom još od Drugog svetskog rata.

On je, međutim, istovremeno izrazio žaljenje zato što „danas, uz kršenje osnovnih principa solidarnosti, ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, trka za odbijanje tih ljudi dobija na zamahu“.

Šef UN za ljudska prava je takođe izrazio veliku zabrinutost zbog „restriktivnih mera kao što su podizanje ograde, odbijanje ljudima individualizovanih procedura prilikom ulaska u zemlju, kao i proizvoljnog negiranja ulaska ljudima određene nacionalnosti“.

Foto Tanjug/Video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh