Gradovi

UN: Kritike Turskoj zbog granatiranja na severu Sirije

NJUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija kritikovao je u utorak Tursku zbog granatiranja na severu Sirije, koje je podstaklo bojazni od ozbiljne eskalacije sukoba u toj zemlji, gde skoro pet godina bukti građanski rat.

Ambasador Venecuele Rafael Ramires rekao je novinarima, nakon sastanka iza zatvorenih vrata, održanog na zahtev Rusije, da je 15 članica Saveta bezbednosti „izrazilo zabrinutost zbog napada Turske na severu Sirije“.

„Sve članice Saveta bezbednosti su se saglasile da zatraže od Turske da se povinuje međunarodnom pravu“, kazao je Ramires.

Zamenik ambasadora Rusije Vladimir Safronkov rekao je da je od saveznika Turske u Savetu bezbednosti „tražio da pošalju odgovarajući snažan signal – Zaustavite vaše neprimereno ponašanje u Siriji“.

Sirijski ambasador Bašar DŽafari pozdravio je stav Saveta bezbednosti i rekao da su „neke članice čak osudile“ akcije Turske.

„Turska pokušava da uvuče sve u ovu noćnu moru, u ovu eskalaciju“, kazao je DŽafari i dodao da će „proglašavanje prekida vatre trajati mnogo duže od nedelju dana“.

„Takva odluka ne može biti teoretska“, dodao je on.

Turska je počela sa granatiranjem severa Sirije u subotu, a meta su joj kurdske snage za koje tvrdi da su povezane sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), naveo je AFP.

Borbe su bacile sumnju na to da bi prekid vatre dogovoren na sastanku u Minhenu prošle sedmice mogao da se ostvari pre nove runde pregovora o Siriji u Ženevi 25. februara.

AP Photo/Halit Onur Sandal, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh