Novosti online

УН: трећина избеглица која долазе у Европу су деца

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ – Трећину избеглица које прелазе море између Турске и Грчке чине деца, а први пут од почетка избегличке кризе међу мигрантима има више жена и деце него мушкараца, саопштиле су Уједињене нације.

„Деца сада чине 36 одсто оних који се крену на несигуран пут преко мора између Грчке и Турске”, изјавила је портпаролка Уницефа Сара Кроу, преноси данас Гардијан.

Деца и жене, додала је, чине готово 60 одсто оних који из Грчке улазе у Македонију. Најновији подаци показују значајну промену од јуна, када су одрасли мушкарци чинили 73 одсто избеглица, а тек је свака 10 избеглица била млађа од 18 година.

Последице пораста броја деце и жена су огромне, сматра специјална координаторка Уницефа за избегличку кризу у Европи Мари Пјер Поарје, додајући да су они много изложенији опасностима путовања ка европским земљама.

„То значи да је више њих у опасности на мору, посебно сада током зиме, и више њих треба заштиту на копну”, казала је она.

Међународна организација за миграције саопштила је у уторак да је сваки пети утопљеник у водама између Турске и Грчке прошлог месеца било дете. Током претходних пет месеци удавило се 330 деце, многи од њих на само неколико метара од обале.

Готово 62.200 миграната је у јануару ушло у Европу преко Грчке, а готово трећина њих су била деца без пратње родитеља, која су посебно изложена опасности од експлоатације, злостављања и трафикинга.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh