Gradovi

UNICEF poklonio Klinici za dečije bolesti u Nišu aparat za terapijsku hipotermiju

 

 

UNICEF je danas Klinici za dečije interne bolesti u Nišu poklonio aparat za terapijsku hipotermiju u okviru kampanje „Tako mali da bi u srce stali“.

Jelena Kovačević iz kancelarije UNICEF-a u Srbiji izjavila je da je aparat namenjen bebama koje nisu imale dovoljno kiseonika na rodjenju.

Kovačević je istakla da su aparat za terapijsku hipotermiju i dva reanimaciona stola, koje će dobiti Klinički centar u Kragujevcu, nabavljeni zahvaljujući donaciji od pet miliona dinara privatne porodične firme „Petit Ženev Petrović“ (Petite Geneve Petrović).

„U okviru kampanje ‘Tako mali da bi u srce stali’, to je najveća pojedinačna donacija“, rekla je Kovačević.

Prema njenim rečima, od novembra kada je pokrenuta ta kampanja čiji je cilj opremanje neonatalnih jedinica u bolnicama u Srbiji, donaciju je uplatilo više od 5.000 gradjana i skoro 300 malih i srednjih preduzeća.

„UNICEF je uspeo da prikupi 13 miliona dinara od kojih je kupljeno sedam inkubatora i dva aparata za terapijsku hipotermiju“, izjavila je Kovačević.

Načelnik intenzivne nege Klinike za dečije interne bolesti Dejan Milojević izjavio je da aparat za centralnu hipotermiju pomaže bebama koje „malo lošije prodju na porodjaju“, da na neko vreme smanje centralni metabolizam na najmanju moguću meru, kako bi posledice takvog otežanog porodjaja bile mnogo manje i da bi neurološki razvoj bio potpuno normalan.

Direktorka Klinike za dečije interne bolesti Emilija Golubović kazala je da se ono što je UNICEF uradio za tu kliniku u proteklih godinu, graniči sa „neverovatnim“.

„Mi smo za samo godinu dana od njih dobili četiri inkubatora, respirator, protokomere i aparat za terapijsku hipotermiju“, rekla je Golubović.

Beta

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh