Gradovi

UNICEF: Svako deveto dete u svetu živi u ratnoj zoni

NJUJORK – Oko 250 miliona dece ili svako deveto dete u svetu, živi u zemljama koje su zahvaćene nasilnim konfliktima, saopštila je danas organizacija UNICEF, navodeći da joj je samo ove godine potrebno gotovo tri milijarde dolara da bi pomogla najugroženijoj deci u svetu.

„Broj dece na područjima na kojima vlada humanitarna kriza širom sveta je istovremeno zapanjujući i otrežnjujući“, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za zaštitu dece, a prenela agencija AFP.

UNICEF je istakao da će mu 2016. godine trebati najmanje 2,8 milijardi dolara da bi pomogao milionima dece u humanitarnim kriznim situacijama širom sveta.

Ta agencija navodi da su godišnje finansijske potrebe za pomoć deci u svetu udvostručene u samo tri godine, usled rasta broja konflikata ali i ekstremnih vremenskih neprilika, što uzrokuje izbeglištvo sve više dece, ali takođe izlaže milione mališana teškoj nestašici hrane, nasilju, bolestima, zloupotrebi i lošem obrazovanju.

„Otprilike svako deveto dete u svetu sada živi u konfliktnoj zoni“, saopštio je UNICEF.

Od ukupno potrebnih tri milijarde dolara u ovoj godini, daleko najveći udeo, ili gotovo 1,2 milijarde dolara, treba da se izdvoji za pomoć ljudima u ratom razorenoj Siriji, kao i pomoć milionima sirijskih izbeglica u susednim zemljama.

Foto Tanjug, video, screenshot

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh