Gradovi

Unikredit: Ekonomski rast će smanjiti nivo loših kredita

BEČ – Većina privreda zemalja Centralne i Istočne Evrope zabeležila je u 2015. snažan ekonomski rast, koji će dati podstrek kreditiranju i doprineti da se udeo nenaplativih kredita smanji, ocenjili su danas analitičari Unikredit banke.

Mnoge privrede u Centralnoj i Istočnoj Evropi pokazale su se otpornije na promene u raspoloženju investitora prema tržištima u razvoju, rečeno je na predstavljanju Unikreditove Bankarske studije koja obuhvata 13 zemalja CIE regiona, a koja je predstavljena u okviru Juromani konferencije u Beču.

Direktor Sektora za poslovanje u regionu CIE u Unikreditu Karlo Vivalni rekao je da su u bankarskim sektorima pomenutog regiona zabeleženi pozitivni trendovi, iako postoje razlike između zemalja.

„U nekim zemljama došlo je do rasta kreditiranja, a bankarski sektori su uglavnom ostali profitabilni. Sve je snažniji održiviji model finansiranja u ovom regionu, kojem lokalni depoziti postaju sve važniji izvor finansiranja“, izjavio je Vivaldi.

„Ipak, banke moraju da posvete veliku pažnju okruženju koje karakterišu niske kamate, regulatorni pritisci, ali i kretanja na tržištima u razvoju, geopolitičke napetosti i posledice migracija.“

Studija je pokazala da su se nove članice EU iz Centralne Evrope pokazale otpornijim na promene u raspoloženju investitora prema tržištima u razvoju u drugoj polovini 2015, pa su iskoristile viškove na tekućim računima platnih bilansa ili niže deficite zahvaljujući snažnom izvozu u evrozonu, niskim cenama robe i viškovima na kapitalnom računu koji su najviše posledica priliva sredstava iz fondova EU.

Ekspanzivnija monetarna politika i snažnija domaća potražnja, kako je rečeno, dale su dodatan podsticaj.

Mauro Đorđo Marano, zamenik direktora Direkcije za strateške analize za region CIE u okviru Unikredita istakao je i da se kreditiranje banaka popravilo, a posebno u Centralnoj Evropi.

„U nekim zemljama dinamika rasta bila je slabija, a u drugim su na nju uticali i jednokratni faktori“, rekao je on.

Analitičari Unikredita čekuju da će privredni oporavak u budućnosti imati pozitivan uticaj na kreditiranje, posebno u zemljama koje su do sada u tom pogledu zaostajale.

Unikredit, kako ističu, uprkos izazovima, ostaje dugoročni, strateški investitor u regionu CIE, i želi da nastavi da razvija poslovanje u regionu sa građanima i korporativnim klijentima.

Ova bankarska grupacija je u 2015. godini akvizirala preko 1,2 miliona novih klijenata u svim zemljama regiona CIE u kojima posluje, a plan je, kako je rečeno, da bazu klijenata svake godine povećava za dodatni milion do 2018.

Vivaldi je, u tom smislu naveo da će ta bankarska grupacija nastaviti sa investicijama u digitalizaciju i big data u svrhu širenja regionalnog poslovanja.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh