Gradovi

Univerzitet odbrane proslavio pet godina postojanja

BEOGRAD – Univerzitet odbrane, visokoobrazovna ustanova Ministarstva odbrane u čijem sastavu se nalaze Vojna akademija i Medicinski fakultet VMA, obeležio je danas pet godina od osnivanja, a njegov rektor general-major Mladen Vuruna istakao je da su rezultati vojnog obrazovanja oblikovali naše kulturno, nacionalno i državno biće.

Vuruna je, na svečanosti u Domu garde na Topčideru, konstatovao da taj univerzitet, iako najmlađi državni univerzitet u Srbiji, baštini postignuća ostvarena tokom više decenija uspešnog razvoja visokog obrazovanja u srpskoj vojsci.

“U tih nekoliko decenija, tačnije 166 godina, vojno obrazovanje je prešlo put od škole sa deset nastavnika do ustanove u kojoj 236 osoba sa nastavničkim zvanjima sprovodi naučna istraživanja i obrazuje ljude za odbranu zemlje”, rekao je Vuruna.

Prema njegovim rečima rezultati vojnog obrazovanja u proteklih vek i po bili su vidljivi u svim segmentima društva, a naročito tokom prelomnih istorijskih trenutaka koji su oblikovali naše kulturno, nacionalno i državno biće.

“Među studentima Univerziteta odbrane bilo je i predsednika vlade, ministara, poslanika, vojskovođa, predsednika Srpske akademije nauka, umetnika, narodnih heroja i istaknutih sportista”, istakao je Vuruna.

Ponosni na takvu prošlost, dodao je rektor, slobodno možemo reći da univerzitetski oblik organizovanja nudi i vrednost više.

“To je ona temeljna vrednost koja nam omogućava samostalnost, slobodu i odgovornost stvaranja. Vojna profesija je kreativna delatnost, satkana od stvaranja”, poručio je Vuruna.

On je dodao da su poboljšanje organizacije, efikasan rad budžetskog fonda za potrebe razvoja vojnog obrazovanja i neprekidno angažovanje na podizanju kvaliteta obrazovne i naučno-istraživačke delatnosti najvažniji zadaci do sledećeg dana Univerziteta odbrane.

Državni sekretar Nenad Nerić rekao je da danas slavimo petu zvaničnu potvrdu uspeha Univerziteta odbrane.

„Njegovim osnivanjem napravljen je iskorak u daljem razvoju struke, nauke i obrazovanja u sistemu odbrane, u skladu sa najvišim svetskim standardima”, rekao je Nerić.

On je istakao da je ta visokoobrazovna institucija po mnogo čemu specifična kao i vojnički poziv.

“To je mesto gde se poštuju istorija, tradicija i vekovima stvarane vrednosti, ali je i mesto gde se prate svetski trendovi”, smatra Nerić.

Državni sekretar je dodao da veliko poverenje u vojnu visokoobrazovnu instituciju obavezuje Univerzitet odbrane da bude još bolji, da bude čuvar tradicije i lider u budućnosti.

General Vuruna uručio je plakete Univerziteta odbrane Univerzitetu u Kragujevcu i Kopnenoj Vojsci Srbije. Dodeljena su priznanja najboljim kadetima, studentima i penzionisanim nastavnicima Univerziteta odbrane.

Svečanosti su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, vršioci dužnosti, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, strani vojni predstavnici, prorektori i profesori Univerziteta odbrane, predstavnici akreditovanih univerziteta Republike Srbije, brojni prijatelji i gosti.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh