• Gradovi

  UNS: Novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose zapažanja o sudskim procesima

   

   

  Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose svoja zapažanja o sudskim postupcima i da im to ne mogu uskratiti udurženje Društvo sudija Srbije i beogradski advokati.

  UNS je u saopštenju naveo da „kategorički odbacuju“ napade Društva sudija Srbije i Jugoslava Tintora iz Advokatske komore Beograda na Komisiju za istraživanje činjenica o ubistvima novinara i njenog predsednika Verana Matića, zato što je javno iskazao ozbiljnu sumnju u način na koji Specijalni sud vodi postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

  „UNS protestuje zbog pokušaja Društva sudija i Jugoslava Tintora da izražavanje slobodnog mišljenja o toku sudjenja i postupcima sudija i advokata proglase za kršenje pretpostavke nevinosti“, ukazali su iz UNS-a.

  To novinarsko udruženje je pozvalo kolege i javnost da „ne daju da ih zaplaše i ućutkaju strukovne organizacije koje svoje članove žele da postave iznad društva i izvan domašaja javne kritike“.

  Istakli su da novinari treba pomno da prate sudjenje bivšim rukovodiocima Državne bezbednosti Srbije i njihovim saradnicima, optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, te da bez bojazni izveštavaju javnost o svim aspektima tog procesa i o svim nepravilnostima i nelogičnostima koje uoče.

  UNS-a istice zabrinutost zbog nekažnjivosti zločina nad novinarima i ukazali da je slučaj Slavka Ćuruvije jedan od retkih kod kojih je sudski postupak u toku.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com