• Novosti online

  Да се Гебелс овога сетио: школе у Пољској у служби НАТО пропаганде

  Припреме за самит НАТО-а 8. и 9. јула у Варшави трају већ одавно, а пољска влада, која је изразито евроскептична али исто толико и проатлантски настројена, одлучила је да у школске програме уврсти нови предмет – НАТО.

  Како је известио „Фајненшел тајмс”, у наредна два месеца влада ће пољским ученицима понудити могућност да четири часа недељно уче о „најмоћнијој војној алијанси на свету и користима које Пољска добија чланством у њој”.

  Све школе у Пољској добиле су план лекција за ученике, које обухватају теме од учешћа пољских трупа у НАТО операцијама у Авганистану до оних локалног типа, попут процеса доношења одлука за постављање војне базе на пољској територији.

  Портпарол пољског министра спољних послова потврдио је детаље овог плана и нагласио да су бесплатне књиге о НАТО-у већ допремљене у сваку школу и библиотеку у земљи.

  Како пише дневник, позивајући се на извор из пољских одбрамбених кругова, новоуведени школски часови требало би да покажу „фундаменталну улогу НАТО-а у независности и суверенитету Пољске”.

  Овај потез пољске владе, уочи самита, тумачи се као део напора владајуће гарнитуре да и код свог становништва, али и међу савезницима, наравно, као и противницима, нагласе значај НАТО-а за ову државу: у одбрани суверенитета и као њеног најважнијег међународног савезника.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com