Regioni

UPOZORENJE Azinović: BiH preti teroristički napad kao onaj u Briselu i Parizu!

Azinović je dodao da se bezbedonosne službe BiH uspešno bore i predstavljaju kompetentnog partnera sličnim službama u svetu u sprečavanju ovih bezbedonosnih izazova.

„Bilo bi jako neodgovorno da se ponašamo kao da to ovde ne može da se dogodi. Potrebna je jedna doza opreza kada je u pitanju ponašanje agencija, ali i nas građana prema tome. Ona naravno postoji i mislim da agencije koje se brinu o ovakvim sigurnosnim izazovima to rade na vrlo kompetentan i odgovoran način. S druge strane ne treba izazivati paniku niti strah“, rekao je Azinović na konferenciji koju je u Konjicu organizovala misija OEBS-a u BiH.

Pojasnio je da i puno organizovanije države nisu u stanju da se suprotstave novim bezbedonosnim iskušenjima budući da su počinioci terorističkih dela osobe koje nikada nisu bile zavedene u policijskim dosjeima.

„To naravno nije slučaj samo u BiH. To je fenomen s kojim se bore i ne uspevaju da izađu sa njima na kraj ni puno bolje opremljene, kompetentnije , bolje norganizovane države. To postaje globalni fenomen“, ocenio je Azinović.

Profesor s Visoke škole CEPS-a i donedavni pomoćnik ministra bezbednosti zadužen za terorizam Vjekoslav Vuković upozorio je da veliki bezbedonosni problem predstavljaju borci povratnici s ratišta, posebno iz Sirije i Iraka.

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur ocijenio je iznimno važnom ulogu medija posebno stoga jer su i sami mediji bili žrtvama terorističkih napada.

„Važno je da novinari shvate kakav uticaj i odgovornost imaju u ovom kontekstu. Moraju da urade sve kako bi smanjili doprinos terorističkoj propagandi tako što će smanjiti broj senzacionalističkih informacija“, pojasnio je Mur.

(avaz.ba)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh