Gradovi

Upravni odbor Narodnog pozorišta podneo ostavku

BEOGRAD – Upravni odbor Narodnog pozorišta podneo je danas ostavku, jer ni godinu dana po okončanju konkursa nije imenovan novi upravnik te institucije kulture.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, članovi Upravnog odbora ne žele da svojim daljim radom daju legitimitet nezakonitom stanju u kom se nalazi Narodno pozorište.

„Usled nezainteresovanosti Vlade Srbije za poštovanje zakonitosti rada Narodnog pozorišta, jednu od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji, a ne želeći da učestvuje u urušavanju ove institucije, kompletan UO je podneo ostavku“, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Narodnog pozorišta u Beogradu je u martu 2015. godine realizovao konkurs za upravnika Narodnog pozorišta, i o rezultatima tog konkursa obavestio Ministarstvo i Vladu.

Kako navode, godinu dana kasnije upravnik još uvek nije postavljen, iako je prethodnom vršiocu ove dužnosti mandat istekao još u oktobru 2014. godine.

„Vlada i Ministarstvo nisu Upravnom odboru, zaposlenima u Narodnom pozorištu, niti široj javnosti, dali objašnjenje zašto to nije učinjeno, i zašto podržavaju nezakonito stanje koje, prema stručnoj proceni Upravnog odbora, dovodi do sistemskog urušavanja ove važne institucije“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je 12. oktobra prošle godine UO obustavio svoj rad, kako bi, kažu, još jednom ukazali na dugotrajno nelegalno stanje u vezi sa upravom te institucije kulture.

Tada je odlučeno da UO ne zaseda, i da svojim daljim radom ne daje legitimitet tom nezakonitom stanju, a kako ni pet meseci kasnije stanje nije promenilo, UO je doneo odluku da podnese ostavku.

Upravni odbor je, navode, uputio dopis premijeru Aleksnandru Vučiću 31. avgusta prošle godine, ali do danas nisu dobili odgovor.

Foto Tanjug/ N. Jovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh