• Južna Srbija

  UPSS: SOLIDARNOST SA RADNICIMA FCA KRAGUJEVAC!

   

  NisavaUdruženi pokret slobodnih stanara Niš (UPSS) pruža podršku radnicima kompanije FCA Srbija d.o.o. Kragujevac.

  Zahtevi  radnika  u kragujevačkoj  fabrici  koja posluje  u okviru  FIAT Chrysler  Automobiles Grupe su u potpunosti opravdani. UPSS smatra da su zahtevi radnika vrlo skromni i da ih vlasnici, FIAT Chrysler Automobiles i Republika Srbija, bez ikakvog ekonomskog rizika mogu realizovati.

  Ignorisanjem   zahteva radnika kragujevačkog   Fijata, vlasnici demonstriraju   nedopustivu samovolju kršenjem odredbi Zakona o štrajku Republike Srbije (naročito član 6).

  I u ovom slučaju se pokazuje da je politika tzv. tranzicije u Srbiji (kojoj su svoj doprinos pružili skoro svi politički akteri) dala razorne i dugoročno štetne posledice po srpsko društvo.

  Podsećamo na činjenicu da je Predsednik vlade Slovačke Robert Fico stao otvoreno na stranu sindikata koji je proglasio štrajk 12 hiljada radnika u slovačkoj diviziji Folksvagena (VW – Volkswagen) radi povećanja plata. Slovački premijer je, ovim činom, demonstrirao visok nivo odgovornosti prema građanima svoje zemlje.

  Pitamo: Kako će  predstavnici  srpskih vlasti (počev od najvišeg nivoa) reagovati  zbog dramatično loših prilika u svetu rada u Srbiji?

  Dodajemo: Demagogijom, kao omiljenim i jedinim načinom opštenja vlasti sa građankama i građanima, će postojeći problemi biti još više pogoršani.

  Podsećamo da se više ne radi samo o egzistencijalnim problemima građanstva u Srbiji, već se radi  o  temeljno neodgovornom   i  nemoralnom   odnosu vlasti prema egzistencijalnim problemima građanstva.

  Opravdani  štrajk radnika  Fijata u  Kragujevcu  je  još jedna, u  dugačkom  nizu, tragičnih posledica neodgovorne i nekvalifikovane politike srpske vlasti.

  Pozivamo Samostalni sindikat Fiat automobili Srbija i Sindikat Nezavisnost Fiat automobili Srbija da još snažnije, u potpunoj solidarnosti, deluju u interesu radnika.

  Vaša borba,  poštovani  radnici  Kragujevca,  nije samo vaša. U ovom času vi se borite za dostojanstven život svih časnih građanki i građana Srbije! UPSS je na vašoj strani.

  Udruženi pokret slobodnih stanara, Niš

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com