• Novosti online

  Urna s pepelom Stivena Hokinga položena u Vestminsterskoj opatiji

  Urna s pepelom britanskog fizičara Stivena Hokinga položena je danas u Vestminsterskoj opatiji u Londonu izmedju grobova naučnika Čarlsa Darvina i fizičara Isaka Njutna, preneli su svetski mediji.

  Više od 1.000 ljudi prisustvovalo je službi posvećenoj fizičaru koji je umro u martu u 76. godini nakon što je decenijama bolovao od teške motoričke bolesti, javila je agencija Asošiejted pres.

  Na ceremoniji su govorili Benedikt Kamberbač, koji je igrao Hokinga u drami Bi-Bi-Sija (BBC), i astronaut Timoti Pik.

  Nakon toga, reči Stivena Hokinga, uz muziku grčkog kompozitora Vangelisa, emitovane su u svemir sa satelitske antene Evropske svemirske agencije u Španiji, ka, kako je rekla njegova ćerka Lusi, „najbližoj crnoj rupi 1A 0620-00“.

  Najpoznatiji teorijski fizičar svog vremena, Hoking je tako jasno govorio o misterijama svemira, vremena i crnim rupama da je njegova knjiga „Kratka istorija vremena“ (A Brief History of Time) izdata 1988. godine postala medjunarodni bestseler a on jedan od najslavnijih naučnika od Alberta Ajnštajna do danas.

  Hoking je takodje bio kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga, uključujući i kultnu „Kratku istoriju vremena“ koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

  Sa kolegom fizičarem Rdžerom Penrouzom, Hoking je spojio Ajnštajnovu teoriju relativiteta sa kvantnom teorijom, da nagovesti da bi univerzum i vreme počeli sa Velikim praskom i završili sa crnim rupama.

  Rodjen je 8. januara 1942. godine. On je 1974. sa 32 godine postao jedan od najmladjih članova Kraljevskog društva (Royal Society) najprestižnije naučne institucije u Velikoj Britaniji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com