• Novosti online

  Usaglašena deklaracija na Samitu EU u Sofiji

  EU je potvrdila danas nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, privrednu i društvenu transformaciju regiona, uključujući veću pomoć na osnovu konkretnog napretka u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama.

  To se navodi u zajedničkoj deklaraciji koju su danas, na samitu EU Zapadni Balkan u Sofiji, usaglasili lideri Evropske unije (EU) i država članica, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i u prisustvu relevantnih regionalnih aktera.

  U dokumentu objavljenom na sajtu EU se navodi da EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i načelima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope.

  Takodje EU pozdravlja opredeljenost partnera iz regiona za demokratiju i vladavinu prava, posebno kod borbe protiv korupcije, dobre uprave, kao i za poštovanje ljudskih prava i prava manjina.

  Delotvorno sprovodjenje reformi tih partnera počiva na tim temeljima, a civilno društvo i nezavisni mediji imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije, dodaje se u prihvaćenom tekstu.

  U deklaraciji se navodi i da EU podržava opredeljenje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da jačaju dobrosusedske odnose, regionalnu stabilnost i uzajamnu saradnju. To se naročito odnosi na pronalaženje i primenu konačnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove ukorenjene u nasledju prošlosti i na ulaganje dodatnih napora u pomirenje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com