Gradovi

USAID: Ušteda administrativnih troškova od 15 odsto

BEOGRAD – Regulatorne obaveze koštale su u 2014. godini privredu u Srbiji 3,46 odsto bruto domaćeg proizvoda, rečeno je danas na predstavljanju studije koju je USAID sproveo primenom metoda standardnih troškova (tzv. Standard Cost Model, SCM).

Reč je o smanjenju u odnosu na 2010. kada je ta cifra iznosila 4,2 odsto i 2012. kada su te obaveze iznosile 3,6 odsto, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

To praktično znači da je u poređenju sa 2010. godinom, u Srbiji zabeležen pad ukupnih administrativnih troškova od 15 odsto.

Administrativni troškovi opali su u ukupnom iznosu sa 1,25 milijardi evra 2010. na 1,14 milijardi u 2014. godini.

Ekspert USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja Branko Radulović rekao je da su osnovni uzrok ovog smanjenja reforme kojima je značajno smanjeno administrativno opterećenje.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina sprovedeno više reformi kojima su u velikoj meri smanjeni ukupni administrativni troškovi- uvedena je mogućnost podnošenja poreskih prijava elektronskim putem, a smanjen je i obim administrativnih obaveza vezanih za računovodstvo i reviziju.

Ove tri reformske inicijative najviše su doprinele smanjenju ukupnog administrativnog opterećenja u 2014. godini.

U poređenju sa 2010, u Srbiji je zabeležen pad ukupnih administrativnih troškova od 15 odsto.

Vlada Srbije kao zacrtani cilj ima smanjenje ovih troškova za 25 odsto.

Međutim, troškovi ispunjavanja administrativnih obaveza predstavljaju 3,46 odsto BDP-a, što je i dalje visok nivo u poređenju sa državama članicama Evropske unije (2,8 odsto BDP-a u Austriji, tri odsto u Češkoj, 2,2 odsto u Danskoj i 1,7 odsto BDP-a u Nemačkoj).

„Očekujemo dodatno smanjenje ovih troškova kada se u potpunosti budu sprovele pojedine reforme koje su u toku“, kazala je zamenica direktora USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja Dragana Stanojević.

Sprovođenje nekoliko procedura, poput onih vezanih za radne knjižice, podnošenje poreskih prijava Poreskoj upravi elektronskim putem i uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, koje će zameniti postojeće, omogućiće u narednom periodu privrednicima u Srbiji da ostvare značajne dodatne uštede, rekla je ona.

Stanojević je navela da se u studiji navode se jednostavne metode za smanjenje troškova regulative kojima će se povećati i konkurentnost Srbije na svetskom tržištu.

Metod SCM je standardni analitički alat koji se koristi u zemljama članicama Evropske unije.

Ovo je treća po redu studija koju je uz primenu ovog metoda sproveo USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja.

U ovim studijama se posebno naglašavaju rezultati reformskih napora i ukazuje na dalje reforme kojima će se ostvariti najveće smanjenje troškova ispunjenja regulatornih obaveza, rečeno je na konferenciji.

Foto Tanjug, D. Peternek/ ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh