• BG

  Ускоро без листи чекања на ортопедске и операције катаракте


  Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да би до краја године највећи део листа чекања за ортопедске и операције катаракте требало да буде укинут, а друге листе да буду драстично смањене.

  Лончар је на скупу у Клубу посланика у Београду рекао да је у систему здравства, по први пут, урађена најдетаљнија анализа листа чекања.

  „Узели смо у обзир све параметре које утичу на листу чекања, од капацитета болнице, операционих сала, интензивне неге, болесничких соба, броја лекара, специјалиста који раде операције, медицинских сестара, анестезиолога, материјала – свега што је неопходно да би добили једну праву анализу”, рекао је Лончар, преноси Танјуг.

  Закључак је, навео је министар, да у највећем делу болница у унутрашњости Србије не би требало да постоје листе чекања, када је реч о ортопедским и операцијама катаракте.

  Број тих операција би, како је истакао, у овој години могао бити повећан најмање за 80 одсто.

  „На нама је да набавимо додатне количине материјала и ствари које које су неопходне за те операције. Уз бољу организацију и неке ситнице које требамо да набавимо, мислим да ћемо за 80 одсто повећати број тих операција, што би значило да у већини болница у унутрашњости земље за те операције не буде листа чекања, а да у већим болницама оне буду знатно смањене”, рекао је Лончар.

  Он је казао да је немогуће да не постоје листе чекања у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Нишу.

  Лончар је појаснио да је свака болница добила написмено шта и колико операција мора да уради у наредном периоду.

  „На недељном нивоу ћемо пратити како се то одвија и како тече план који смо замислили да урадимо”, додао је министар.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com