Politika

Uskoro konačni rezultati izbora

izbori rik đurđevićFoto: Tanjug, Rade Prelić

Večeras u 20 sati je istekao rok za podnošenje prigovora na ponovljene vanredne parlamentarne izbore, održane u sredu, 4. maja, na 15 biračkih mesta u Srbiji. Republička izborna komisija uskoro bi trebalo da proglasi ukupne konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima se glasalo 24. aprila, a zatim su ponovljeni juče na 15 mesta.

Kako je najavio predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević nakon ponavljanja izbora na 15 biračkih mesta, ostaje da pristignu rezultati sa biračkog mesta na Novom Beogradu, gde je došlo do „čarki oko potpisivanja zapisnika“, posle čega će RIK, na sednici koja je u toku, moći da donese odluku o konačnim rezultatima izbora.

Najkasnije do subote, 4. juna, trebalo bi da bude formiran novi saziv Narodne skupštine, koju će činiti stranke okupljene u 12 koalicija, od kojih će najviše poslanika imati ona koju predvodi Srpska napredna stranka.

skupština,mandati,izbori 2016Foto: Ilustracija MONDO/Podaci RIK

U poslaničkim klupama sedeće poslanici iz koalicija i stranaka:

– Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje – 131 poslanik – 48,25 odsto glasova

– Ivica Dačić – SPS, JS – Dragan Marković Palma – 29 poslanika – 10,95 odsto glasova

– Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka – 22 poslanika – 8,10 odsto glasova

– Dosta je bilo – Saša Radulović – 16 poslanika – 6,02 odsto glasova

– Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, Z ZS) – 16 poslanika – 6,02 odsto glasova

– Dveri – DSS – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović – 13 poslanika – 5,03 odsto glasova

– Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Srbiju – LDP, LSV, SDS – 13 poslanika – 5,02 odsto glasova

– Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor – četiri poslanika – 1,50 odsto glasova

– Muamer Zukorlić – Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka – dva poslanika – 0,86 odsto glasova

– SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin – dva poslanika – 0,80 odsto glasova

– Zelena stranka – jedan poslanik – 0,63 odsto glasova

– Partija za demokratsko delovanje – Ardita Sinani – jedan poslanik – 0,43 odsto glasova

RIK mandate novim poslanicima mora da dodeli u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, a rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Mandat narodnog poslanika počinje da teče danom potvrđivanja mandata u Narodnoj skupštini i traje četiri godine, odnosno do prestanka manadata narodnih poslanika tog saziva Narodne skupštine.

Zakon o Narodnoj skupštini predviđa da nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata narodni poslanici polažu zakletvu: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“.

Na prvoj sednici novog saziva parlamenta treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici novog parlamenta i imenovan generalni sekretar.

Potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika prestaje i zvanično mandat prethodnog saziva Narodne skupštine.

Nakon formiranja parlamenta sledi i proces formiranja vlade, a regulativa kaže da nova vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Kandidat za predsednika vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu vlade i izboru njenog predsednika i članova.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh