Gradovi

Uskoro na vladi Zakon o platama,obuhvatiće 500.000 ljudi

BEOGRAD – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uskoro će uputiti vladi na usvajanje Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji će obuhvatiti oko 500.000 ljudi, najavila je danas potpredsednice vlade i ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Kako je navedeno u saopštenju iz kabineta potpredsednice, nacrt zakona ne donosi ni povećanja ni smanjenja plata zaposlenih već sistem i plan pomoću kojih će se uvesti red.

Udovički je ponovila da, iako javna preduzeća i funkcioneri nisu pokriveni tim zakonom, neće biti izostavljeni iz reforme.

To zakonsko rešenje predstavlja početak reforme sistema plata zaposlenih, koja treba da dovede do upravljivog, transparentnog i pravičnijeg sistema.

Usred fiskalne konsolidacije u neuređenom sistemu, sa više od 10 različitih osnovica i bezbroj dodataka koji onemogućavaju poređenje zarada, potrebno je da država može da upravlja fondom zarada.

Za to je neophodna pretpostavka da su one vidljive – da bi se znalo ko koliko i za koji posao zarađuje, a upravo to nacrt zakona o sistemu plata i donosi.

Svi poslovi zaposlenih u javnoj upravi – bez javnih preduzeća i funkcionera biće konačno sistematizovani, grupisani i prepoznatljivi u Katalogu na osnovu novih šifara, a zarade na tim poslovima će biti objavljene, što će učiniti da se dve nepravde isprave, navodi se u saopštenju.

Eliminisaće se mogućnost zloupotrebe – stvaranje lažnih radnih mesta kako bi se omogućila veća plata prijatelju, rođaku i drugo, a otkloniće se i mitovi i poluistine u razgovorima o platama – sakrivanje raznih dodataka na platu kako se ne bi otkrila prava zarada.

Udovički je rekla da se na reformu sistema plata čeka već 15 godina i da je sigurno da reforma sad ide u dobrom pravcu, jer se trenutno „na zakon žale i oni sa najnižim i oni sa najvišim platama u javnoj upravi“.

Povećanje zarada ne zavisi od zakona već je uslovljeno povećanjem privrednog rasta, naglašava Udovički.

Prema njenim rečima, reforma plata će obezbediti da se odnosi zarada menjaju postepeno, kao i da se daleko više i ozbiljnije vrednuje učinak pojedinaca na poslu.

Kako se budu obezbeđivala sredstva u budžetu zarade će rasti brže onima za koje se utvrdi da su sada niže od vrednosti poslova koji se obavljaju na radnom mestu, a još više onima koji, na osnovu novih sistema merenja učinka, dokažu da svoj posao najbolje rade.

„Bez upravljivog i transparentnog sistema ni povećanja ne bi bila fer“, rekla je Udovički.

Donošenje sistemskog zakona predstavlja opredeljenje Vlade Srbije za jasan plan za 2016. godinu, prema kojem će se novim zakonima o platama u javnim službama, državnoj upravi i jedinicama lokalne samouprave i autonomne pokrajine, kao i izmenama starih zakona o policiji i vojsci, definisati posebnosti vrednovanja zarada.

Potpredsednica vlade je ujedno podsetila da se Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru odnosi na oko 500.000 ljudi i dodala da neće biti moguće da svi budu zadovoljni.

Foto Tanjug/T. Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh