• Gradovi

  Uskoro novi, najmladji premijer Irske

  Novi premijer Irske će za deset dana najverovatnije postati Leo Varadkar koji je od danas šef stranke desnog centra „Fine Gel“.

  Varadkar koji će sa 38 godina biti najmladji premijer u istoriji Irske, izabran je sa 60 odsto glasova stranačkih delegata.

  Dolazak Varadkara na vlast, meleza i deklarisanog homoseksualca, svedoči o dubokim promenama u irskom društvu u poslednje dve decenije krize, gde je katolička tradicija bila veoma jaka.

  Budući premijer vodiće Irsku tokom složenih pregovora o izlasku Britanije iz EU. Bregzit ima poseban značaj za Irsku, jedinu EU zemlju koja deli kopnenu granicu sa Britanijom.

  Varadkar će na mestu premijera naslediti Endu Кenija koji je ostavku najavio sredinom maja. Izabran 2011. godine, Кeni (66), ponovo izabran maja 2016, nije uspeo da izdrži mandat na čelu krhke vladajuće koalicije.

  Odlazeća Vlada koja je Irsku izvukla iz recesione krize, ostavlja velike finansijske i privredne uspehe jer je Irska 2015. godine imala rast od čak 7,8 odsto, a prošle godine 5,2 procenta.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com