• Novosti online

  Уставни суд БиХ поново оспорио Дан Републике Српске

  САРАЈЕВО – Уставни суд БиХ оспорио је Закон о Дану Републике Српске – 9. јануару, разматрајући захтев за оцену уставности Дана Републике Српске који је у јануару прошле године поднело девет делегата Бошњака и Хрвата у Већу народа Српске.

  Председник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић објаснио је да је усвојен захтев тих делегата, те да је Суд прогласио неуставном одредбу о 9. јануару као Дану Републике Српске и поништио ту одредбу.

  „Наредног дана та ће одредба престати да важи”, рекао је Кнежевић за сарајевску Н1 тв.

  Он је објаснио да то практично значи да ће Народна скупштина Републике Српске и влада као предлагач морати да измени или допуни Закон о Дану Републике Српске.

  „Како и у ком обиму, то је на властима Републике Српске”, навео је Кнежевић.

  Политички и правни представници у Републици Српској оштро су реаговали данас након што је Уставни суд БиХ прогласио неуставном одредбу о 9. јануару, као Дану Републике Српске.

  Златко Кнежевић, председник Уставног суда БиХ, истакао да ће НСРС и влада као предлагач очигледно морати да измијенити или допунити Закон о Дану Републике Српске.

  Према његовим речима Уставни суд уопште се не упушта у право Републике Српске да прогласи свој Дан Републике Српске.

  „Такође, пошто се у одлуци речено да Република Српска има право да организује референдум и утврди Дан Републике Српске, међутим ова норма и означени датум девети јануар, није уставна. Значи да ће НСРС и влада као предлагач очито морати да измене или допуне Закон о Дану Републике Српке. Како и у ком обиму, то је на властима Републике Српске”, рекао је Кнежевић за сарајевску Н1 тв.

  Правни експерт Витомир Поповић у изјави за Срну каже да нема основа да Уставни суд БиХ мења историјске чињенице као што је Дан Републике Српске, јер за то није надлежан.

  „Датум Републике Српске је настао пре формирања Уставног суда БиХ. Сигурно је да одлуку Уставног суда БиХ не треба спровести у Републици Српској”, рекао је Поповић.

  Потпредседник Народне скупштине Српске и адвокат Милан Петковић каже да је изненађен и разочаран одлуком Уставног суда БиХ да прогласи неуставним закон о Дану Републике Српске.

  „Без обзира што смо у целости до сада изгубили поверење у тај Уставни суд, он и даље показује да се упушта у у оцену историјских чињенице, у прекрајање историје, да се више бави политиком него правом”, казао је Петковић за бањалучки портал „Српскаинфо”.

  „Убеђен сам да ће српски народ наставити да слави Дан Републике Српске на начин како га је славио и до сада и да ће 9. јануар постојати све док постоји Република Српска. То ни једна одлука, ни један суд не може да забрани”, навео је Петковић.

  На питање да ли су након одлуке суда могуће правне последице по оне који ће и даље званично да прослављају 9. јануар, Петковић каже да не види начин да неко може да забрани ту прославу.

  „Овде није забрањена прослава, овде је само проглашено да је закон о том дану неуставан. Нико није забранио да се обележава тај дан”, објашњава Петковић.

  Члан Главног одбора Социјалистичке партије и посланик у Народној скупштини Републике Српске Горан Селак оценио је срамном данашњу одлуку Уставног суда којом се оспорава 9. јануар као Дан Републике Српске.

  Селак сматра да Уставни суд БиХ наставља да доноси политичке уместо правних одлука, те да не види начин на који Република Српска може да испоштује овакву и овако донесену одлуку, преноси Танјуг.

  Цвијановић: Уставни суд преузео улогу ОХР-а

  БАЊАЛУКА – Председница Републике Српске реаговала је данас на данашњу одлуку Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске, поручивши да је тај суд још једном доказао да се при одлучивању руководи политичким, а не правним критеријумима, те да је у потпуности преузео улогу коју је у прошлости имао ОХР.

  Нажалост, ова одлука Уставног суда БиХ додатно ће нарушити, ионако крхко поверење грађана Републике Српске у ову институцију којој, очигледно, дневни ред у највећој мери диктира политичко Сарајево, навела је Цвијановић у писаној изјави достављеној Танјугу.

  „Уз неоспорну историјску чињеницу да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, за институције Републике Српске је обавезујући суд и њених грађана, који су на референдуму убедљивом већином одлучили да ће Дан Републике и убудуће бити обележаван тога када када је, уосталом, Република Српска и формирана”, навела је Цвијановићева.

  Чињеница да се Уставни суд БиХ, у којем седе стране судије, бави питањем празника, а БиХ није у стању да направи ни најмањи помак напријед, па чак ни да формира власт након проведених избора, говори о њеном општем стању, каже председница Републике Српске.

  „О окрњеном суверенитету БиХ говори и само постојање страних судија, а већ много пута је доказано да се они воде политичким жељама налогодаваца, а не словом Устава”, закључила је она.

  У складу са очекивањима грађана Републике Српске, као и историјским фактима, обавеза институција Републике Српске јесте да очувају 9. јануар као празник њеног рођења. Данашња одлука Уставног суда БиХ дио је оркестриране активности усмјерене против Републике Српске, која се води на више терена – од оспоравања Дана Републике, разних финансијских блокада, тенденциозног пресуђивања за ратне злочине, па до спречавања конституисања власти на нивоу БиХ, а све у циљу да већинска воља грађана Републике Српске не буде испоштована, како би институцијама БиХ управљали бошњачки политичари, у сарадњи са страним факторима. Не може се заједничка будућност градити на негацији и оспоравању”, наводи се у реаговању предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, преноси Танјуг.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com