Gradovi

Usvajanje zakona ne znači da ćemo uvoditi sankcije

BEOGRAD – Usvajanje predloženog zakona o međunarodnim merama ograničavanja ne znači da će Srbija uvoditi bilo kakve sankcije bilo kome ako to nije u njenom interesu.

“Kada je reč o EU, pošto se svi konkretno interesuju za Rusiju, mi zadržavamo našu politiku, koja ide za tim da želimo da te sankcije ukinu. Ovaj zakon će doprineti kredibilnosti i kredibilitetu Vlade Srbije i pomoći će u daljem toku pregovora sa EU kada je reč o poglavlju 31”, rekao je Dačić na kraju skupštinske rasprave o tom zakonskom predlogu.

Pošto su i u načelnoj i u raspravi o pojedinostima pojedini poslanici opozicije pitali zašto zakonom nije predviđeno primenjivanje mera ograničavanja i na osnovu odluka EU, Dačić je saopštio da je prihvaćen amandman skupštinskog Odbora za spoljne poslove, kojim se propisuje da će Srbija primenjivati mere i na osnovu pravnih akata drugih međunarodnih organizacija kada je to u spoljnopolitičkom interesu Srbije.

“Srbija nije član EU. Ova formulacija omogućava Srbiji da primenjuje ove mese samo ukoliko se ona sa tim saglasi. Znači, na sve mere i odluke koje EU donosi”, rekao je Dačić.

Dodao je da je Srbija u godinama pre rusko-ukrajinskog problema imala i do 94-95 odsto usaglašenosti sa merama spoljne, odbrambene i bezbednosne politike EU, ali da je taj procenat, kada su Rusija i Ukrajina došle na dnevni red i kada se Srbija nije pridružila restriktivnim merama EU prema Rusiji, pao na 60 ili 70 odsto.

Ministar je dodao i da je Vlada Srbije na taj zakonski predlog od 26 amandmana prihvatila više od polovine, ali da nije bilo amandmana koji bi suštinski promenili taj zakonski predlog.

Raspravu o tom zakonskom predlogu obeležila je i kraća polemika šefa poslanika SNS Zorana Babića i poslanika Nove stranke Zorana Živkovića.

Živković je, nakon izlaganja Babića da prihvatanje tri amandmana Nove stranke shvata kao svojevrsno oproštajno prihvatanje amandmana, rekao – “Hajte da bar mi koji smo tu 20 i nešto godina da se dignemo ispred ove bizarnosti koju čujemo ponekad”.

Babić je rekao da će tu reč dodati u nisku Živkovićevih uvreda koju će istrpeti i nositi zajedno sa kolegama iz SNS.

“Kada ne mogu da vam kažu – krali ste na vinogradima, 500.000 evra ste uzeli i oteli od građana, kao što je radio Živković, onda vam je jedino ostalo da vređate one ljude sa druge strane”, rekao je Babić i upitao da li je to politika i da li su to reči za svetilište srpske demokratije.

Pošto je Živković rekao i da je čuo strah nekih poslanika da će biti uhvaćeni u izbornoj krađi i da im garantuje da će biti uhvaćeni u tome ako se to desi, Babić je odgovorio sa: “Neko ko je zavukao ruku u džep građana sada će biti taj koji će sprečiti izborne krađe… Izađite na izbore i proćićete kao u somboru pre neki dan. mržnja je kao bumerang i vratiće vam se na dan izbora”.

Poslanici nastavljaju rad sutra raspravom o oko 80 amandmana na predloženi zakon o sportu.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh