Novosti online

Усвајањем аутентичног тумачења Закона, медији најзад у рукама запослених

Удружење новинара Србије (УНС) поздравило је данашњу одлуку Скупштине Србије да усвоји аутентично тумачење Закона о јавном информисању и медијима и оценило да ће на тај начин, након пет месеци опструкције од стране Агенције за приватизацију, бити омогућен пренос капитала без накнаде запосленима у медијима.

УНС је у саопштењу подсетио да је Законом о јавном информисању и медијима прописано да капитал непродатих медија, као и медија за које није расписан позив за продају, припада запосленима и бившим запосленима који на то имају право.

„Међутим, првим решењем од 4. септембра, Агенција за приватизацију је то право најпре суспендовала РТВ Врање, након чега је заустављен пренос капитала без накнаде за све медије који нису добили купца”, навео је УНС.

То удружење је позвало Министарство привреде да у најкраћем року донесе решења о преносу капитала без накнаде за све непродате медије, а новинаре и медијске раднике који имају право на упис бесплатних акција да искористе своје право да постану власници медија у којима су запослени или у којима су радили.

По евиденцији УНС-а на капитал медија без накнаде имају право запослени и бивши запослени у РТВ Врање, РТВ Бор, РТВ Прешево, РТВ Бујановац, РТВ Трстеник, Радио Суботици, Радио Оџацима, Радио Зрењанину, РТВ Бачка Паланка, Дневнику АД, „Речи радника” из Алексинца, Радио Бачкој из Бача, „Нашем гласу” из Смедерева и РТВ Бачка Паланка.

Додаје се да би право на пренос капитала без накнаде имали и запослени и бивши запослени у Танјугу уколико би Влада поништила одлуку о гашењу те новинске агенције.

Скупштна Србије усвојила је данас аутентично тумачења члана Закона о јавном информисању и медијима како би се разрешиле нејасноће о начину на који се власништво над акцијама медија који нису приватизовани, преноси запосленима.

Према том тумачењу, одредбе члана 142 Закона треба разумети тако да у поступку преноса капитала издавача и медија запосленима без накнаде, запослени остварују право на пренос капитала за који није објављен јавни позив за продају, на начин да се пренос капитала изврши у целости, без ограничења који се односи на укупну номиналну вредност за сваку пуну годину радног стажа у радном односу, али највише за 35 година проведених у радном односу код тог издавача медија. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh