• Svet

  Usvojen kontroverzni grčki zakon o rodnom identitetu

  Grčki poslanici usvojili su danas kontroverzni predlog zakona kojim se dozvoljava gradjanima da menjaju pol naveden u njihovim ličnim dokumentima, što je potez koji je podigao političke tenzije ali koji je transrodna zajednica pozdravila kao važan iskorak.

  Spor oko novog zakona i protivljenje nekolicine poslanika iz stranaka u okviru koalicione vlade izazvali su strahovanje da vlada, koja ima tanku većinu u parlamentu od 300 mesta, neće moći da osigura usvajanje tog zakona.

  Poseban kamen spoticanja bio je član u zakonu koji širi ovlašćenje za menjanje roda navedenog u zvaničnim dokumentima na adolescente od 15. godine.

  Zakon je usvojen u načelu sa 171 glasom za i 114 protiv, dok je član o starosnoj granici takodje usvojen prostom većinom prisutnih.

  Do sada oni koji su želeli da promene kako se njihov rod zvanično definiše morali su da prodju kroz operacije promene pola i psihijatrijsku proveru. Prema novom zakonu promena može da se sprovede uz jednostavnu izjavu pred sudom.

  Poslanici manjeg partnera vladajuće koalicije, male desničarske partije Nezavisni Grci, izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog predloga zakona, a posebno člana kojim se pravo na promenu pola daje 15-ogodišnjacima.

  Premijer Aleksis Cipras rekao je da je zakon pitanje davanja osnovnih ljudskih prava delu društva koje je suviše dugo bilo marginalizovano.

  „Kakva hipokrizija nas je dovela do rasprave koja se održava koristeći srednjovekovne termine“, pitao se on.

  Pripadnici transrodne zajednice rekli su da će zakon znatno poboljšati njihov svakodnevni život i dozvoliti im da imaju lična dokumenta koja odgovaraju rodu s kojim se identifikuju. Ta zajednica ukazuje da je podvrgnuta diskriminaciji i da ima probleme u običnim svakodnevnim transakcijama gde god je potrebna lična karta, kao što su banke, kupovina mesečnih karata za prevoz, podizanje paketa iz pošte, iznajmljivanje stana ili nalaženje posla.

  „Naravno da podržavamo usvajanje zakona, jer se radi o našim životima. Radi se o priznavanju naše egzistencije“, rekla je Ana Apergi, šefica udruženje za podršku transrodnim osobama koja je učestvovala na skupu ispred parlamenta noćas dok se u skupštini raspravljalo o predlogu zakona.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com