Gradovi

Usvojen zakon o imovini žrtava holokausta

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

U Zakonu se kaže da se finansijska podrška Savezu jevrejskih opština obezbeđuje iz budžeta Srbije, u vidu uplata novčanih sredstva, čiji je ukupan iznos opredeljen na iznos od 950.000 evra na nivou kalendarske godine, na period od 25 godina, počev od 1. januara 2017. godine.

Savez i jevrejska opština upravljaju prihodima i usmeravaju ih u proučavanje i dokumentovanje perioda holokausta, u naučno-istraživačke projekte u vezi sa holokaustom, obrazovanje o holokaustu, finansiranje školovanja i stipendiranja studenata i mladih talentata iz Srbije…

U tom aktu se kaže i da zahtev za vraćanje imovine podnosi jevrejska opština, a da postupak vodi Agencija za restituciju, koja utvrđuje sve činjenice i okolnosti i donosi rešenje kojim se zahtev usvaja i utvrđuje imovina koja se prenosi u svojinu jevrejskoj opštini ili kojim se zahtev odbija kao neosnovan.

Zahtev za vraćenje imovine pojedinačnih bivših vlasnika podnosi se u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o prekršajima, kojima se, pored ostalog, ostavlja širi prostor za sporazumevanje okrivljenog i podnosioca zahteva u odnosu na visinu kazne, a to preciziranje je posebno svrsishodno kod prekršaja kod kojih je raspon predviđene novčane kazne krajnje nelogičan i sa stanovišta zaključenja sporazuma neracionalan i necelishodan (na primer, od 800.000 do milion ili od 100.000 do 120.000 dinara).

Predviđeno je i uidanje ograničenja u pogledu mogućnosti sporazumevanja orkiveljnih i podnosilaca zahteva u odnosu na obim zaprećene zaštitne mere, čime se stvara mogucnsot da se nastavi tredn rasta broja sporazuma povodom prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, s obzirom da je od 1.123.364 podnetih prekršajnih naloga u poslednje dve godine čak 75 odsto dobrovoljno plaćenih kazni.

Izmenama Zakona o uređenju sudova, koje su poslanici takođe usvojili, pomeren je rok za preuzimanje određenih nadležnosti ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa od strane Visokog saveta sudstva na 1. januar 2017. godine.

Reč je o nadležnostima koje se odnose na poslove pravosudne uprave, ovlašćenja za donošenje akta kojim se uređuje unutrašnje uređenje i rad suda, nadzor nad primenom tog akta, nadležnosti vezanih zap redlganje i obim neophodnih budžetskih sredstava.

Zahvalnost jevrejskih opština zbog zakona o holokaustu

Savez jevrejskih opština Srbije izrazio je danas Skupštini, Vladi i građanima Srbije zahvalnost zbog donošenja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ocenjujući da se Srbija time svrstala u red zemalja koje evropskoj porodici služe za primer.

Savez jevrejskih opština Srbije izrazio je zahvalnost kako na posvećenosti i predanom radu na donošenju zakona tako i na dubokom ljudskom razumevanju, plemenitosti i saosećanju sa jevrejskom zajednicom, navodi se u saopštenju pošto je parlament ranije danas glasao za usvajanje ovog propisa.

Savez jevrejskih opština ističe da su Srbija, institucije njene zakonodavne i izvršne vlasti, kao i obični ljudi pokazali privrženost ispravljanju višedecenijske nepravde prema svojim jevrejskim sugrađanima stradalim u nacističkom pogromu tokom Drugog svetskog rata.

„Usvajanjem ovog zakona Srbija je pokazala da joj je stalo do njenih jevrejskih sugrađana i svrstala se u red zemalja koje evropskoj porodici naroda služe kao svetao primer.

Istovremeno mi pripadnici jevrejske zajednice Srbije dobili smo time snažan podstrek za oživljavanje svojih aktivnosti, negovanje kulture i tradicije, što će u konačnom ishodu svakako biti na dobrobit države čiji smo sa ponosom vekovni građani“, zaključeno je u saopštenju.

Foto Tanjug/R. Prelić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh