Gradovi

Usvojen zakon, ostaju nacionalne penzije

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o kulturi, kojima se zadržavaju priznanja za vrhunski doprinos kulturi, odnosno nacionalne penzije.

Prvobitnim rešenjem je bilo predviđeno brisanje člana koji predviđa dodelu tih priznanja, ali je nakon usvajanja amandmana SNS i poziva premijera Srbije Aleksandra Vučića to ispravljeno, tako da će se one i u buduće dodeljivati.

“Vlada, izuzetno, može dodeliti priznanje u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi, za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. Ovo priznanje se dodeljuje umetniku koji je ostvario pravo na penziju”, kaže se u tom amandmanu.

U njemu se dodaje i da predlog za dodelu priznanja u slučaju pripadnika nacionalne manjne može podneti i nacionalni savet nacionalne manjne, da je to priznanje lično i neprenosivo pravo, da se isplaćuje iz budžeta i da bliže uslove i način dodele priznanja utvrđuje Vlada Srbije.

Usvojeni zakon predviđa i da lica koja su stekla to pravo u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona zadržavaju to pravo.

Usvojenim zakonom se ukida status ustanova kulture od nacionalnog značaja, precizira se procedura javnog konkursa za izbor direktora ustanova kulture, a, pored ostalog, predviđeno je da se taj konkurs objavljuje i u jednom od stampanih medija na jeziku i pismu odgovarajuće nacionalne manjine.

Skupština Srbije je usvojila i izmene Zakona o obaveznom primerku publikacije, kojima se definiše kategorija „akademski primerak“, a što će omogućiti da se u mreži univerzitetskih biblioteka uvek i blagovremeno nađe najmanje jedan primerak neophodan za dalji stručni i naučni rad.

foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh