• Svet

  Usvojena rezolucija – turski masakr nad Jermenima genocid

   

  BERLIN – Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid.

  Rezolucija, pod nazivom „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine“, usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu.

  Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan a jedan protiv.

  Ona je usvojena uprkos upozorenjima Turske da će to narušiti odnose dve zemlje, naveo je AFP.

  Otvarajući debatu predsednik Bundestaga Norbert Lamert je rekao da je današnja vlada Turske nije odgovorna za ovaj događaj iz prošlosti, ali da jeste „odgovorna za ono što će se desiti u budućnosti“.

  „Videli smo da iskren i samokritičan odnos prema prošlosti ne ugrožava odnose sa drugim zemljama, već da je zapravo preduslov za razumevanje, pomirenje i saradnju“, rekao je Lamert.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava stav svoje Demohrišćanske unije (CDU) da turski masakr nad Jermenima treba nazvati genocidom, ali nije prisustvovala sednici Bundestaga.

  Sednici nisu prisustvovali ni vicekancelar Zigmar Gabrijel ni šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, a bila su prisutna samo tri ministra nemačke vlade.

  Rezolucija, koju su predložili vladajuća nemačka levičarsko-desničarska koalicija i opozicioni Zeleni, u tekstu sadrži i spornu reč „genocid“.

  Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Nemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Nemačkoj, navodi AFP.

  Bundestag je o rezoluciji glasao u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

  Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas uoči glasanja u Bundestagu da će ono će biti „test prijateljstva“ između Berlina i Ankare.

  „Rezolucija će biti pravi test prijateljstva“ dva naroda, istakao je Jildirim, navodeći da bi bilo iracionalno da je nemački parlament odobri, prenele su agencije.

  Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

  Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Jermenima.

  Nemačka se tako pridružila 27 zemalja koje su već ranije priznale masakr nad Jermenima kao genocid.

   

  Turska vladajuća stranka: Ozbiljno narušeni odnosi s Berlinom

   

  Portparol turske vladajuće Partije pravde i razvoja Jasin Aktaj kaže da je rezolucija nemačkih poslanika, kojom se ubijanje Jermena iz 1915. koje su počinile otomanske snage proglašava „genocidom“, ozbiljno narušila odnose između Berlina i Ankare.

  Rojters prenosi da je Aktaj to izjavio komentarišući u živom prenosu na turskoj televiziji to što je nemački Bundestag danas uz ogromnu većinu glasova podržao rezoluciju koju ova agencija naziva simboličnom.

  „Turska vladajuća Partija pravde i razvoja planira da turskom parlamentu iznese deklaraciju protiv ovog glasanja“, naveo je izvor iz ove stranke Rojtersu.

   

   

  Lamert: Mnogi poslanici dobijali pretnje zbog rezolucije

   

  Mnogi nemački poslanici dobijali su pretnje zbog namere da podrže rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid, izjavio je danas predsednik Bundestaga Norbert Lamert.

  On je u Bundestagu, koji je danas usvojio skoro jednoglasno rezoluciju o genocidu nad Jermenima, rekao da su pretnje dobijali naročito „kolege turskog porekla pa čak i pretnje da će biti ubijeni“, prenosi Špigel.

  „Naravno, prihvatamo svaku kritiku, ali jasno je i da su pretnje čiji je cilj da se opstruiše slobode izražavanja mišljenja u Nemačkoj neprihvatljive“, naglasio je on.

  „Nećemo im dozvoliti da nas uplaše“, poručio je predsednik nemačkog Bundestaga.

   

   

  Jermenija pozdravlja nemačku rezoluciju o genocidu

  Jermenija je danas pozdravila odluku nemačkog parlamenta da usvoji rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid.

  Jermenski ministar spoljnih poslova Edvard Nalbandijan pohvalio je tu odluku kao „dragocen doprinos Nemačke ne samo međunarodnom priznanju i osudi genocida nad Jermenima, već i univerzalnoj borbi za sprečavanje genocida, zločina protiv čovečnosti“, preneo je AFP.

  Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju pod nazivom „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine“.
  Foto AP Photo/Mićael Sohn

  Preview

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

   

  Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid. Rezolucija, pod nazivom „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine“, usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu. AP foto – Michael Sohn

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com