Gradovi

Usvojena Strategija za socijalno uključivanje Roma

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2016. do 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako je navedeno u saopštenju, taj dokument je nastao iz potrebe da se na sistemski i sveobuhvatan način pitanja socijalnog uključivanja Roma i Romkinja unaprede, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

Prema Popisu stanovništva iz 2011. u Srbiji živi oko 148.000 Roma koji su jedna od najugroženijih društvenih grupa, te je cilj Vlade Srbije da, kroz udruženi napor celog društva, unapredi njihov položaj kako bi se smanjile nejednakosti koje postoje između Roma i Romkinja i ostatka stanovništva.

Strategija je strateški dokument koji će za period od devet godina intenzivirati rad institucija na nacionalnom i lokalnom nivou za pitanja socijalnog uključivanja Roma i Romkinja i suzbijanje njihove diskriminacije, odnosno za stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava osoba romske nacionalnosti.

Dokument pokriva pet prioritetnih oblasti – obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalnu zaštitu.

U saopštenju se navodi i da se Srbija na putu evropske integracije pridružila zemljama članicama kada je reč o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja, budući da je kao osnovu za izradu dokumenta koristila Okvir za nacionalne strategije za integraciju Roma koji je Evropska komisija, zajedno sa Evropskim parlamentom, propisala za svoje zemlje članice, što osigurava nastavak saradnje i nastavak podrške EU Srbiji za unapređenje položaja Roma i Romkinja.

Operativni zaključci sa trećeg po redu Seminara o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2015. do 2017. godine, koje je Srbija pripremila zajedno sa Evropskom komisijom, postali su sastavni deo dokumenta, a Nacrt strategije usklađen je sa Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, u procesu pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom.

Kako je navedeno, Vlada Srbije usvojila je Strategiju na jučerašnjoj sednici.

Foto Tanjug/S.Ilić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh