Svet

Usvojena UN rezolucija o seksualnom zlostavljanju

Glasanje u Savetu bezbednosti UN je odgovor na izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o 69 prijavljenih slučajeva u 2015. godini, u kojem se spominju i imena zemalja čiji su vojnici učestvovali u seksualnom zlostavljanju maloletnika. Rezolucija koju su predložile SAD izglasana je sa 14 glasova za i jednim protiv (Egipat).

savet bezbednosti ujedinjenih nacija ujedinjene nacije beta ap mary altaffer jpg

Savet bezbednosti je odbio da prihvati jedan egipatski amandman koji bi ublažio tekst. Prema rezoluciji odobrava se vraćanje celih vojnih ili policijskih kontingenata ukoliko postoje „verodostojni dokazi o rasprostranjenom i sistematskom seksualnom iskorišćavanju ili zlostavljanju“ od strane pripadnika mirovnih snaga.

Rezolucija takođe poziva generalnog sekretara da zameni kontingente gde navodi o zlostavljanju nisu dobro istraženi i gde počinioci nisu odgovarali.

Kritičari smatraju da će ovom rezolucijom biti kažnjene hiljade pripadnika mirovnih snaga UN koji rade u konfliktnim zonama često u teškim uslovima za dela nekolicine i smatraju da to pitanje treba da razmatra Generalna skupština. Odluke Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće dok odluke Saveta bezbednosti jesu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh