Gradovi

Usvojeno pet zakona, završena prva sednica u 2016. godini

BEOGRAD – Usvajanjem pet zakona, među kojima o policiji, o javnom redu i miru i o javnom okupljanju, poslanici Skupštine Srbije završili su danas prvu ovogodišnju sednicu.

Na sednici, koja je započeta 18. januara, usvojeni su i zakoni o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti, a odbačeni su predlozi autentičnih tumačenja Zakona o elektronskim medijima i Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Zakon o policiji predviđa reogranizaciju MUP-a, karijerno napredovanje u tom sektoru, jednu specijalnu jedinicu, jačanje sektora unutrašnje kontrole, a pripadnicima policije omogućava da se služe i elektrošokovima i raspršivačima sa nadražajnim sredstvima.

Zakon stavlja akcenat na karijerno napredovanje, tako da će stručna obuka, obrazovanje i usavršavanje, kao i ocenjivanje službenika biti osnovni parametar prilikom odlučivanja o odabiru kadrova i personalnim rešenjima za određena radna mesta.

Zakon o javnom redu i miru kažnjava, pored ostalog, prosjačenje, tumačenje snova, prostituciju, paljenje pirotehničkih proizvoda ili pucanje ukoliko se time narušava javni red ili mir ili stvara uznemirenje građana.

Usvojenim zakonom je predviđeno da se građanin koji prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir kazni novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Okupljanje u buduće neće biti dozvoljeno na mestu na kojem zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namene preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti.

To su zdravstvene ustanove, škole, predškolske ustanove, prostor ispred objekata od strateškog i posebnog značaja za odbranu i bezbednost države, stoji u Zakonu o javnom redu i miru.

Alkoholna pića sa manje od 20 odsto alkohola u buduće će moći da se reklamiraju u elektronskim medijima od 18 do šest sati ujutru, a sa većim procentom alkohola od 23 do šestu ujutru, predviđeno je Zakonom o oglašavanju.

Reklamiranje pića sa do 20 odsto alkohola biće dozvoljeno i na javnom prostoru, na mestu koje je udaljeno najmanje 100 metara vazdušnom linijom od najbliže tačke kompleksa predškolske, školske, zdravstvene ili ustanove namenjene maloletnicima, na prevoznim sredstvima, osim sredstava javnog prevoza.

Foto Tanjug, O. Toskić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh