Novosti online

Уздизање атељеа под куполом Храма Светог Саве

Уз мало храбрости да погледате надоле, из више од педесет метара високе поткуполе галерије Храма Светог Саве, види се титрави пламен свећа које горе за живе и мртве. Десетине верника, из ове перспективе, изгледају као тачкице које се крећу. У висини нашег погледа, радници довршавају постављање радне платформе. Носе велике лимене плоче, варе, мере растојања, као да се налазе на било ком градилишту на тлу.

Постављањем три решеткаста носача главне носеће челичне конструкције радне платформе у простору куполе, у Храму Светог Саве отпочели су радови на изради мозаика. Ти носачи, гледани са тла, не изгледају тако моћно, а у ствари су пресека 2,6 пута 1,5 метара и висином и ширином подсећају на сасвим пристојан мост којим би могла да се премости река ширине близу 38 метара.

На овој конструкцији већ је, у доброј мери, формирана платформа. На њој ће, после Васкрса, бити постављена челична радна скела 16 метара висока, која ће омогућити приступ површинама куполе.

Неколико дана пред велики хришћанских празник, у време наше посете Храму, радници су довршавали монтажу платформе. Готово читав простор наоса храма био је ограђен жицом на којој је натпис да возила на градилишту смеју да се крећу брзином од максимално 10 километара на сат. Унутар ограђеног простора била је паркирана четрдесеттонска ауто-дизалица и камион који је довозио конструкцију.

Сви они који буду у Храму на Велику суботу или на Васкршњој литургији неће видети ништа од тога. Осим, високо изнад глава, постављене платформе са којих ће, у другој половини ове године, мозаичари почети са украшавањем Храма са чије се терасе – видиковца, на коју се излази из поткуполне галерије, Београд види као на длану.

Наш домаћин, протонеимар Храма Војислав Миловановић каже да, када буде постављена платформа и радна скела, следи припрема подлоге за постављање мозаика. Ти радови би требало да почну после 10. маја.

– Пре израде мозаика неопходно је прилагођавање површине: машинско и ручно чишћење, прање и пескирање, физичко уклањање интрузија и хемијска неутрализација природних и технолошки агресивних супстанци из основне подлоге. Затим следи равнање површина, на које се наноси подлога за мозаик – објашњава Војислав Миловановић.

У складу са елаборатом Светог архијерејског синода СПЦ „Пројектни задатак за ликовно опремање мозаичких композиција у Храму Светог Саве на Врачару“, мозаик ће се прво постављати у куполи и поткуполној галерији, а простираће се на 1.934 квадратна метра.

Затим ће се радити 1.909 квадратних метара мозаика у олтарском делу Храма. Према проценама, на мозаику би требало да ради око 90 уметника са руским академиком Николајем Мухином на челу, сликаром и иконописцем.

На отвореном Сверуском конкурсу за пројекат унутрашњег украшавања Храма, који је организовала Руска академија уметности, његово ауторско решење 2014. године проглашено је најбољим једногласном одлуком међународног жирија.

Са Мухином ће радити уметници из Русије и Белорусије, а око десет одсто мозаичарског тима чиниће уметници из Србије. Иначе, у Москви је 2012. године потписан протокол између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства културе Руске Федерације о руском учешћу у унутрашњем украшавању Храма Светог Саве.

Руска страна ће, тако, финансирати комплетну израду мозаика, док ће српска страна, између осталог, обезбедити логистичку подршку, израду скеле и припадајућих конструкција као и припрему подлоге. Израду мозаика у куполи и поткуполној галерији финансира компанија „Гаспром њефт“.

Протонеимар Војислав Миловановић каже да је у овом тренутку незахвално процењивати колико ће укупно коштати украшавање Храма.

– Део мозаика, тачније, све мало деликатније ствари, радиће се на тлу на мрежици, на коју ће он бити залепљен било овде, било у Русији. За потребе транспорта, он може и да се урола као тепих. Ти „теписи“ се затим подижу, лепе се на подлогу, а мрежица се са доње стране скине. Користиће се различити материјали, камен, злато, керамика, стакло – каже Миловановић.

Према неким проценама, материјали који ће се користити за мозаик биће у чак – 15.000 нијанси.

– Када се ломе од камена коцкице за мозаик, тесери, немате две коцкице истe нијансe. Дакле, могло би да се каже да ће бити онолико боја и нијанси колико буде комада тесера – каже Миловановић.

Купола, поткуполна галерија и олтарски део требало би да буду украшени до 2019. године када се навршава осам векова аутокефалности Српске цркве.

Мозаик у бројкама

15.000 квадратних метара мозаика биће укупно у Храму, а израда би требало да траје осам година

3.852 квадратна метра куполе са поткуполном галеријом и олтарским делом биће под мозаиком до 2019. године

59,08 метара је висина највише радне платформе

64,85 метара је највиша кота израде мозаика, на врху централне куполе

4 милиона евра донирао је „Гаспром њефт“ за израду мозаика у куполи и поткуполној галерији

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh