Gradovi

Uzleteo profit Sosijete Ženerala za skoro 50 odsto u 2015.

PARIZ – Neto profit francuske banke Sosijete Ženeral (Societe Generale) uvećan je u 2015. godini za gotovo 50 odsto, na četiri milijarde evra, u poređenju sa profitom iz prethodne godine, saopšteno je danas iz te banke.

Takvi rezultati su nadmašili očekivanja analitičara, ali je druga najveća francuska banka upozorila da ove godine neće dostići ciljani 10-procentni prinos na kapital zbog strožih propisa finansijskih regulatora i teškog ekonomskog okruženja, prenosi agencija Frans pres.

Očekuje se da će Upravni odbor banke ponuditi dividende od dva evra po akciji na predstojećem godišnjem generalnom sastanku banke u maju, što je više od 1,20 evra iz prošle godine.

Neizvesno okruženje uzrokovalo je da akcije banke rano jutros u jednom trenutku padnu za preko devet odsto, na 28,43 evra.

Prošlogodišnji rast profita je, prema rečima generalnog direktora banke Frederika Udee, pokazao da je banka „uspešno završila još jednu fazu u svom procesu transformacije“.

„Prošla godina je bila obeležena dobrim rezultatima poslovanja u svim odeljenjima i jačanjem njihove saradnje“, navodi se u njegovom saopštenju.

U novembru prošle godine, Sosijete Ženeral banka je, kako podseća Frans pres, najavila zatvaranje 400 filijala i ukidanje 2.000 radnih mesta, pošto se klijenti u sve većoj meri okreću onlajn bankarstvu.

Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh