Gradovi

V4: Želimo snažnu Evropu bez linija podele

PRAG – Zemlje Višegradske četvorke (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, žele snažnu Evropu bez linija podele i zalažu se za proširenje EU, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su objavili premijeri te grupe posle današnjeg sastanka u Pragu.

Mađarski premijer Viktor Orban, češki Bohuslova Sobotka, premijerka Poljske Beata Šidlo i Slovačke Robert Fico upozorili su na „rizik negativnih posledica od potencijalnog pojavljivanja novih linija razdvajanja u Evropi bilo koje vrste“.

„Odlučni smo da aktivno i odlučno radimo na sprečavanju mogućnosti pojavljivanja takvih novih linija podela. Uvereni smo da svi naši evropski partneri dele našu odlučnosti i da su spremni na zajedničko delovanje u tom duhu“, navodi se u saopštenju, prenela je mađarska agencija MTI.

EU mora da ostane otvorena za zemlje kandidate, a evropske integracije moraju da se prodube, smatraju premijeri zemalja V4.

„Nedvosmisleno se zalažemo za proširenje EU kao sredstvo širenja oblasti stabilnosti i prosperiteta“, kaže se u saopštenju i ističe da treba ostaviti „otvorena vrata EU za buduće kandidate“.

Premijeri zemalja V4 su naveli da smatraju da je „produbljivanje evropskih integracija od ključne važnosti“.

„Želimo da EU bude snažna, a snažnijoj Uniji je potrebna snažna Višegradska grupa“, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Sastanku u Pragu su prisustovali i makedonski predsednik Đorđe Ivanov i bugarski premijer Bojko Borisov.

AP Photo/Petr David Josek

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Zemlje Višegradske četvorke (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, žele snažnu Evropu bez linija podele i zalažu se za proširenje EU, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su objavili premijeri te grupe posle današnjeg sastanka u Pragu. Mađarski premijer Viktor Orban, češki Bohuslova Sobotka, premijerka Poljske Beata Šidlo i Slovačke Robert Fico upozorili su na „rizik negativnih posledica od potencijalnog pojavljivanja novih linija razdvajanja u Evropi bilo koje vrste“. AP foto – Petr David Josek

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh