Gradovi

Vakcinacija najefikasniji vid borbe protiv zaraznih bolesti

BEOGRAD – Jak antivakcinalni lobi, ali i česte nestašice vakcina doveli su do smanjenja broja vakcinisane dece i izbijanja epidemija zaraznih bolesti za koje se, kako je danas rečeno, smatralo da su iskorenjene, a povećanje broja vakcinisane dece cilj je jedanaeste nedelje imunizacije koja se obeležava od 24. do 30. aprila u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih javnozdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečije paralize, rečeno je na skupu u Institutu za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i viši obuhvat programom obavezne vakcinacije radi sprečavanja obolevanja od pojedinih zaraznih bolesti, mogućih komplikacija pa čak i smrtnih ishoda.

Direktor Batuta Dragan Ilić rekao je da možemo biti relativno zadovoljni obuhvatom vakcinacije u Srbiji, koji nije u onom obimu koji je predviđen proglamom i planom i nije dovoljan da bi se postigao kolektivni imunitet.

On kaže da je obuhvat za određeni broj vakcina ispod 95 odsto, a razlog tome je jak antivakcinalni lobi, problemi sa nabavkom vakcina u prethodnim godinama.

„Dobra vest za ovu godinu je da svih vakcina ima u dovoljnom broju, da nemamo zastoja i da je na nama da podignemo svest o značaju vakcinacije“, rekao je Ilić.

Epidemiolog Goranka Lončarević kaže da roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu decu MMR-om i da u negativnom trendu prednjači jug Srbije – Nišavski i Toplički okrug.

Ona kaže da je poslednja epidemija morbila bila prošle godine sa 400 obolelih lica , pri čemu 95 odsto njih bilo bez adekvatnog vakcinalnog statusa ili nevakcinisano.

„Polovina obolelih je imala komplikacije, a u dva slučaja imali smo zapaljenje mozga, što je neuobičajeno imaju ći u vidu da je obično jedan slučaj zapalenja mozga javlja se na oko 1.000 obolelih. To više govori o invazuivnosti samog virusa i stepenu kolektivnog imuniteta“, rekla je Lončarević.

Ona je dodala da su vakcine koje su dostupne u Srbiji bezbedne i efikasne, kontrolisane od strane Agencije za lekove i u skladu sa nacionalnim kalendarom.

Na konferenciju u Batutu uključili su se putem video linka i epidemiolozi iz Banjaluke, Sarajeva, Zagreba, koji su istakli da imaju slične probleme kao i Srbija- jak antivakcinalni lobi i česte nerstašice vakcina.

Blizu milion osoba u evropskom regionu SZO nije vakcinisano osnovnim vakcinama i poslednjih godina zemlje evropskog regiona suočene su sa epidemijama malih boginja, rubele, zaušaka koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana.

Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh