Gradovi

Valensa protiv novih optužbi za špijuniranje

VARŠAVA – Bivši predsednik Poljske i vođa sindikalnog pokreta „Solidarnost“ Leh Valensa, danas je oštro odbacio ponovljene optužbe da je tokom sovjetske ere bio agent komunističke policije.

„Ne možete promeniti činjenice svojim lažima, tvrdnjama i izmišljotinama“, napisao je 72. godišnji Valensa, dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Njegov blog je odgovor na saopštenje poljskog Instiuta za nacionalno sećanje (IPN) zaduženog za istrage zločina nacističkog i komunističkog režima.

IPN je u utorak objavio da je došao u posed rukom ispisanog papira iz 1974. koji se tiče razgovora između poljske tajne policije (SB) i tajnog agenta označenog imenom „Bolek“.

Pojedini istoričari i političari su godinama ovo ime pripisivali Valensi, prvom predsedniku Poljske u postkomunističkoj eri, iako se IPN nije bavio tim optužbama, niti izneo druge detalje, preneo je AFP.

Bivši ministar policije i sadašnji ministar odbrane Antoni Maćerevič objavio je 1992. listu 60 ljudi koji se sumnjiče da su bili agenti SB, uključujući Valensu kao „Boleka“.

Valensa je uvek ponavljao da su apsurdne sve optužbe o njegovoj kolaboraciji i specijalni sud ih je odbacio 2000, ali su glasine ostale, navela je francuska agencija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh