• Gradovi

  Ваљевска борба за ваздух

   Фотографије с познатим ваљевским мотивима и снажним еколошким порукама, које указују на енормну загађеност ваздуха у граду на Колубари, представљене су на необичној изложби „Борба за ваздух” коју је на Оградној галерији, поред зграде некадашњег Дома војске, организовала иницијатива „Да Ваљево продише” у сарадњи с Ваљевском културном мрежом – ВАКУМ. Пред више од стотину посетилаца, који су скоро потпуно закрчили Поп Лукину улицу пред Оградне галерије, овај необични перформанс сјајним нумерама су употпунили хорови ваљевски „Вакапела” и београдски „Хоркестар”.

  Изложба, чији су аутори, како је саопштено, изабрали да остану анонимни из тежње да напредак своје уметничке каријере не темеље на угроженом здрављу својих суграђана, само је део кампање коју већ годину дана води „Да Ваљево продише”.

  – Ми смо неформална породично-пријатељска иницијатива, група која се окупила око заједничког циља – да ваздух у Ваљеву буде чистији и да што више грађане освестимо информацијама о проблему који имамо. – истиче Андрија Петровић, ваљевски предузетник, један од инспиратора иницијативе „Да Ваљево продише”.

  Почело је, подсећа, у јануару прошле године када су му његова деца од пет и седам година рекла да не желе да отворе прозор, јер напољу не може да се дише.

  Пажњу јавности он је лане скренуо када је поставио хируршке заштитне маске на споменике историјским личностима у ваљевским парковима, на симболичан начин указујући на аерозагађење. Уследиле су нове акције, предавања, трибине, округли столови, прикупљање потписа… све са циљем да се укаже на озбиљан проблем једног од градова с најзагађенијим ваздухом у Србији.

  – Мислим да смо успели да направимо први корак, да се призна да Ваљево има проблем, да је загађено. Други корак је анализа, трећи решење – поручује Андрија Петровић. И додаје да су у последњих годину дана неки помаци у граду на Колубари већ направљени – Општа болница Ваљево је прикључена на даљински систем грејања, градска топлана је с мазута прешла на гас као енергент, локална самоуправа је од одбијања да призна да проблем уопште постоји дошла у позицију да позива стручњаке из ресорног министарства да дођу и помогну овој грађанској иницијативи.

  Повезали су се Ваљевци и с другим градовима и њиховим грађанским иницијативама, организацију најновије изложбе помогла је и Национална коалиција за децентрализацију.

  – Ова иницијатива није почела из политичких разлога. Иницирала су је моја деца. Људи препознају искреност покрета „Да Ваљево продише”, препознају да ово није политичка него грађанска иницијатива и због тога мислим да имамо успеха – закључује Андрија Петровић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com