Gradovi

Vals: Nećemo primiti više izbeglica

MINHEN, BRATISLAVA – Francuski premijer Manuel Vals odbacio je danas predlog o stalnom sistemu kvota za preraspodelu izbeglica širom Evrope, izazvavši zategnutost u odnosima sa Berlinom, uoči samita EU, na kome će biti reči o migrantskoj krizi.

U obraćanju novinarima na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Vals je rekao da će se Francuska držati svog obećanja da primi 30.000 od 160.000 izbeglica za koje su se evropske države dogovorile da će raspodeliti između sebe, ali ne više od tog broja.

„Mi nećemo primiti više“, rekao je Vals.

On je izrazio divljenje spremnosti Nemačke da primi još izbeglica, ali je dodao: „Francuska nikada nije rekla „dođite u Francusku“.

Očekivanja su da će nemačka kancelarka Angela Merkel pozvati svoje evropske partnere da prihvate takozvane „kontingente izbeglica“ na sastanku u četvrtak u Briselu, neposredno pred samit lidera EU, preneo je Rojters.

„Francuska ovo odbacuje“, kazao je Vals o mehanizmu stalnih kvota.

On je dodao da je Francuska već primila 80.000 zahteva za azil prošle godine i da se bori sa radikalizacijom među mladima, kao i visokom stopom nezaposlenosti.

AP Photo/Matthias Schrader

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh