Gradovi

Vals: Vanredno stanje u Francuskoj dok traje rat protiv IS

DAVOS – U Francuskoj će vanredno stanje biti na snazi sve dok „totalni i globalni rat“ protiv tzv. Islamske države ne bude gotov, najavio je danas premijer te zemlje Manuel Vals.

On je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u intervjuu za BBC, ocenio da je izbeglička kriza dovela Evropsku uniju u „ozbiljan rizik“.

Vals je istakao da je Francuska u ratu što, kako je objasnio, podrazumeva korišćenje svih demokratskih sredstava pod vladavinom zakona radi zaštite francuskog naroda.

Na pitanje koliko će vanredno stanje trajati u Francuskoj, Vals je odgovorio „koliko je i neophodno“, istakavši da se „ne može sve vreme živeti u vanrednom stanju“.

„Sve dok postoji pretnja, moramo koristiti sva sredstva“, smatra francuski premijer.

On je rekao da će vanredno stanje u Francuskoj biti na snazi sve dok se „ne otarase“ tzv. Islamske države koju, kako je rekao, treba iskoreniti u Africi, na Bliskom Istoku i u Aziji.

„U borbi protiv terorista suočavamo se sa totalnim i globalnim ratom“, ocenio je Vals dodajući da „rat koji vode, takođe, mora biti totalan i globalan“.

Evropa, s druge strane, ne može da prihvati sve izbeglice koje beže od užasnih ratova u Iraku i Siriji, poručio je on.

„U suprotnom, naša društva će biti u potpunosti uništena“, istakao je Vals.

Prema njegovim rečima, Evropa mora hitno da preduzme mere za kontrolu spoljnih granica.

„Ukoliko Evropa nije sposobna da zaštiti sopstvene granice, sama ideja Evrope se dovodi u pitanje“, naveo je Vals.

Upitan za kontrolu unutrašnjih granica Evrope i Šengenskoj zoni, Vals je odgovorio da je sam koncept Evrope sada u „veoma ozbiljnoj opasnosti“.

Povodom otvorene politike prema izbeglicama nemačke kancelarke Angele Merkel, Vals je ocenio da je ona bila hrabra, ali da je poruka dobrodošlice izbeglicama izaziva „velike promene“ u narodu.

Vanredno stanje u Francukoj uvedeno je nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra prošle godine i produženo na tri meseca čime su policiji data veća ovlašćenja da sprovodi racije i kućna hapšenja.

Laurent Gillieron/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh