Svet

Vals za ofanzivu “ lokalnih trupa“ i arapskih zemalja u Siriji

„Vojne operacije u Iraku i Siriji danas vodi koalicija više zemalja, koje obučavaju lokalne trupe i savetuju ih. Kopnena ofanziva tih lokalnih trupa, kao i nekih arapskih zemalja ako to budu želele, odlučujuća je u borbi protiv IS, makar samo da bi se zadržala kontrola nad ponovo osvojenim zonama“, rekao je on nemačkoj medijskoj grupi Funke.

Šef francuske vlade, koji danas učestvuje na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu u čijem su fokusu napori u cilju pokretanja mirovnog procesa u Siriji, istovremeno je istakao da je „svaka zemlja suverena u svojim odlukama“, prenosi francuski list „Figaro“.

manuel vals francuski premijer

„Francuska, što se nje tiče, nema nameru da šalje kopnene trupe u borbi protiv IS“, poručio je on.

Saudijska Arabija nedavno je iznela ideju o slanju kopnenih trupa u Siriju, u okviru međunarodne koalicije protiv IS, a Vašington je izrazio naklonjenost saudijskom predlogu.

Medvedev: Kopnena intervencija u Siriji pokrenuće trajni rat

Ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je da bi slanje stranih kopnenih snaga u Siriju moglo da pokrene još jedan rat u svetu, a upozorenje je uputio u trenutku kada Saudijska Arabija i Turska sve agresivnije nastupaju.

„Sve strane moraju biti prinuđene da sednu za pregovarački sto, umesto da pokreću još jedan rat u svetu“, rekao je Medvedev nemačkom listu „Handelsblat“.

Kako je istakao, sve vrste kopnenih operacija, po pravilu, dovode do trajnog rata, prenosi danas „Raša tudej“.

„Pogledajte šta se dogodilo u Avganistanu i mnogim drugim zemljama, da i ne govorim o jadnoj Libiji“, ukazao je ruski premijer.

On je na opasnost od izbijanja rata upozorio komentarišući nedavna saopštenja Saudijske Arabije u kojima ta zemlja izražava spremnost na slanje kopnenih trupa u Siriju ukoliko bi Vašington poveo takvu inicijativu.

„Amerikanci i naši arapski partneri moraju dobro da razmisle: Žele li trajni rat? Misle li da zaista mogu da ga brzo dobiju? To je nemoguće, naročito u arapskom svetu. Tamo se svako bori protiv svakog“, zaključio je Medvedev, u intervjuu objavljenom uoči sastanka Kontakt grupe za Siriju u Minhenu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh