Novosti online

Ванредна ситуација у три града и 14 општина

Због обилних падавина ванредна ситуација проглашена је у три града и 14 општина у Србији, а премијер Александар Вучић најавио да ће, ако се падавине наставе до 21 сат, ванредна ситуација бити проглашена на територији целе земље.

Због падавина и изливања водотокова ванредно је у Чачку, Новом Пазару, Краљеву, Ариљу, Лучанима, Тополи, Пожеги, Бајиној Башти, Ивањици, Рашкој, Љигу и Рачи, као и на делу територије општина Косјерић, Пријепоље, Нова Варош и Ћићевац.

Према подацима МУП-а, поплављено је 710 домаћинстава, а до сад је евакуисана 171 особа. На терену су припадници МУП-а, Сектора за ванредне ситуације, Ватрогасно-спасилачких јединица, Жандармерије, као и Војске Србије.

Премијер, који је посетио општину Лучане, најавио је да ће држава помоћи грађанима, истичући да је обезбеђен државни новац, али и помоћ ЕУ од 1,2 милиона евра, од чега ће 700.000 евра бити одвојено за апарате, белу технику и намештај, а остатак за пољопривреду.

У неким деловима земље, због поплава има проблема са снадбевањем електричном енегијом и водом, а активирала су се и поједина клизишта.

У току ноћи, према прогнози, највише падавина било је на истоку и југоистоку Србије од 10 до 20 литара по метру квадратном за 12 сати, док на северу Војводине није било падавина.

МУП је саопштио да је водостај Западне Мораве у опадању и да је на територији Чачка снадбевање струјом и водом уредно, те да су сви путни правци су проходни, осим путног правца Чачак-Гуча, где се користи алтернативни правац преко Граба.

У општини Ивањица, у насељу Ерчеге, без електричне енергије је 21 домаћинство, а екипе су на терену и раде на отклањању кварова.

Тренутно је поплављено око 10 кућа, у којима живи 26 становника, а угрожено је и пољопривредно земљиште у површини од око 30 хектара. Проблема има и са десет нових клизишта на путевима првог и другог приоритета, осам на некатегорисаним путевима и пет на пољопривредном земљишту.

Тренутно се вода задржала само у делу предузећа Хидрокомерц. Без електричне енергије је и даље око 10 домаћинстава.

Бензинске пумпе у Лучанима нису више под водом, али је снадбевање горивом и даље онемогућено.

Истовремено, ЈП „Путеви Србије” саопштило је да је на снази обустава саобраћаја на државном путу ИА реда број 181, деоница Кратовска стена – Лучани због испумпавања воде из насеља Лучани.

ЈП „Путеви Србије” апелује на све учеснике у саобраћају да поштују постављену саобраћајну сигнализацију, ограничење брзине и да вожњу прилагоде условима на путу.

Угрожено је 12 објеката у насељима Угљарево, Богдању и Грабовцу у општини Трстеник, где је поплављено око 120 хектара пољопривредног земљишта.

У општини Ћићевац поплављено је око 100 хектара пољопривредног земљишта, угрожено је 23 стамбених објеката и једна фарма једнодневних и товних пилића, евакуисано је 100 кошница пчела и 90 комада свиња.

(Фото Танјуг/Т.В.)

На територији општине Јагодина је због повећања водостаја Велике Мораве дошло до плављења око 300 хектара пољопривредног земљишта и око 360 домаћинстава.

Без електричне енергије су 22 домаћинстава на угроженом подручју у месту Грдица, Адрани, Опланићи, Милочај и Сирча. Током поплава дошло је до искључења са електроенергетске мреже 265 домаћинстава.

На територији општине Рашка поплављено је око 320 хектара земљишта, угрожено 67 објеката и 18 путних праваца. Причињена је велика материјална штета на инфраструктурним објектима. Евакуисане су четири особе и шест грла стоке.

На територији општине Нови Пазар угрожено је око 90 објеката, поплавељено око 20 хектара пољоприовредног земљишта, срушено је три пешачка моста, а евидентирано 14 клизишта и 11 одрона, док електричну енергију нема око 200 домаћинстава.

У општини Сјеница је угрожено десет стамбених и 30 помоћних објеката, а услед подземних вода поплављено око 30 хектара пољопривредног земљишта, док око 1.500 до 3.500 становника нема струју.

У Тутину је без струје око 100 домаћинстава, у Новој Вароши 705 домаћинстава, а у Пријепољу 156.

На територији Бајине Баште евидентирано је око 50 клизишта, а струју нема 172 домаћинства.

У општини Ариље нема проблема у водоснадбевању и снадбевању струјом, а поплављено је око 50 хектара земљишта.

У Косјерићу је срушено три моста а евидентирано је пет клизишта.

У Ужицу није било потребе за евакуацијом лица, али је око 80 домаћинстава остало без воде.

У том граду је срушен један, а оштећено три моста, али нема прекида у саобраћају.

Евидентирано је 20 клизишта, а очекује се још пријава, док је на 15 локалних путних праваца угрожена инфраструктура.

У Тополи је евакуисано 28 грла крупне стоке, поплављено око 210 хектара земљишта, срушен један мост, а активирало се и једно клизиште.

У општини Љиг 50 домаћинстава је угрожено, поплављено је око 900 хектара земљишта, али нема прекида у снабдевању електричном енергијом и водом.(Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh