• Analize I Kolumne

  Ванредно стање је уставно уведено

  Уставни суд одбацио је иницијативе за покретање поступка за оцену уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања.

  То практично значи да такве иницијативе нису основане, односно да је та одлука, по оцени Суда, донета у складу са Уставом.

  Како је објављено на сајту Уставног суда, одбачени су и захтеви за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу Одлуке о проглашењу ванредног стања, а још није објављено шта то конкретно значи, нити о којим и каквим захтевима је реч.

  Како је раније речено порталу Нова.рс, закључно са 8. мајем Уставном суду је поднето 10 иницијатива за покретање поступка оцене уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања. Такође, до тада је поднето 25 иницијатива за покретање поступка оцене уставности и законитости појединих одредаба мера које су донели Влада и надлежна министарства.

  Ванредно стање у Србији проглашено је 15. марта , а укинуто 6. маја. За то време, донете су бројне мере, којима је ограничено или забрањено кретање грађана, суђења су се одржавала током скајпа, а бројни стручњаци упозорили су да је и само увођење ванредног стања било неуставно, као и да је требало да га прогласи Народна скупштина, а не заједничком одлуком председници државе, парламента и Владе.

  Познато је да је оцену уставности о томе тражила група од шест адвоката, која је у својој иницијативи навела да ванредно стање може да буде проглашено када је угрожен опстанак државе, а не и њена безбедност или безбедност грађана. Они су такође навели да се забрана окупљања не може сматрати ваљаним разлогом за “незаседање” Скупштине јер, како су навели, парламент није јавно место, па се на њега забране не могу ни односити. Много је више иницијатива за оцену уставности самих мера и начина на које су донете током ванредног стања.

  Неке од њих поднео је и Београдски центар за људска права. Како је раније саопштила ова организација, наредба о ограничењу и забрани кретања лица коју је донело Министарство унутрашњих послова уз сагласност Министарства здравља није у складу са Уставом, јер мере одступања од људских и мањинских права прописује Скупштина, а ако она није у могућности да се састане, може их прописати Влада уз супотпис председника Републике.

  Иницијативе за оцену уставности проглашења ванредног стања, али и уредби које је донела Влада Србије подносио је и покрет Доста је било, а недавно су сличну иницијативу поднели и представници Савеза за Србију.

  Извор: Нова.рс, https://nova.rs/politika/ustavni-sud-vanredno-stanje-proglaseno-u-skladu-sa-ustavom/

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com